Hlavní obsah

Když dodavatel energií nevrací přeplatek, lze snížit zálohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada domácností se setkala s tím, že má v ročním vyúčtování za energie přeplatek, ale až měsíce čeká na jeho vrácení dodavatelem. Na webu Vašestížnosti.cz provozovaném organizací dTest si lidé kvůli tomu stěžují na přístup společnosti Elgas, která jim v některých případech na přeplatcích údajně dluží i přes deset tisíc korun.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Co v takovou chvíli dělat? Mluvčí Energetického regulačního úřadu Jan Hamrník doporučuje zaslat dodavateli písemnou výzvu k uhrazení přeplatku.

„Pokud na ni nereaguje, můžeme si dluh odebírat ze záloh na základě takzvaného úkonu započtení. Oznámíme dodavateli, že zálohu neuhradíme, protože vůči ní započítáváme dluh či část dluhu představovaného přeplatkem,“ sdělil Právu Hamrník.

Vymáhání celého přeplatku je podle něj možné pouze exekucí soudním exekutorem nebo soudem. K exekuci je nutné disponovat exekučním titulem, většinou rozhodnutím o přiznání pohledávky.

„Toho se může zákazník domáhat u soudu prostřednictvím žaloby, domácnost odebírající elektřinu a plyn mimo rámec podnikatelské činnosti navíc u regulačního úřadu v rámci návrhu na spor, který je mimosoudní obdobou žaloby,“ doplnil mluvčí.

Kdy zrušit smlouvu

Neuhrazený přeplatek ve větší výši zároveň znamená porušení smlouvy ze strany dodavatele, což zákazníkovi umožňuje od ní odstoupit. Odstoupení od smlouvy je účinné okamžikem doručení dodavateli, tudíž je potřeba mít už smlouvu s novým obchodníkem. Pohledávka dál trvá. Není to tedy tak, že při odchodu od dodavatele zanikají jeho závazky a povinnosti.

Finanční poradna: Jak na vyúčtování energií

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám