Hlavní obsah

Každý sedmý Čech si po ztrátě zaměstnání bere další půjčku

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý sedmý Čech, který přišel o zaměstnání, si vzal další půjčku, ze které chce pokrýt splátky svého předchozího úvěru. Vyplývá to z průzkumu společnosti Provident Financial, jehož výsledky má Právo k dispozici.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Tato skupina lidí se vydává na cestu do tzv. úvěrové pasti a často skončí u některé z firem z oblasti šedé ekonomiky. Ty jsou ochotné půjčit peníze tomu, kdo pravděpodobně nebude mít půjčku z čeho splatit, ovšem s rizikem vysokého penále a ručení nemovitostí. V případě nesplácení tak dlužník může přijít o veškerý majetek,“ komentoval výsledky průzkumu mluvčí Providentu Ondřej Holoubek.

Postupně přitom podle průzkumů přibývá i těch, kteří přestali být schopni půjčky splácet. Mnozí z těchto lidí však často ani nemají jinou možnost než žádat o další úvěr. Protože je však seriózní ústavy kvůli záznamům v úvěrovém registru většinou odmítnou, obracejí se i na firmy s pochybnou pověstí a také s lichvářskými úroky.

Ty mohou dosahovat i padesáti a více procent, navíc penále za nesplácení u těchto firem může dosahovat i 100 procent.

Z takové pasti již zpravidla není úniku a mnohdy končí návštěvou exekutora. Kvůli výdajům spojeným s exekucí majetku se dlužná částka může navíc za několik měsíců i několikrát znásobit.

„Pozitivním příslibem je fakt, že 63 procent dotázaných by v případě ztráty zaměstnání podniklo správný krok – snažili by se s věřitelem domluvit na snížení či odložení splátek. Pouhé jedno procento lidí uvádí, že by se skrývali a neplatili,“ dodal Holoubek.

Lidí, kteří se mohou dostat do finanční tísně, letos podle všeho neubude. Samotní bankéři s ohledem na vysokou míru nezaměstnanosti počítají s dalším nárůstem nesplácených půjček. Podle údajů České národní banky překročil už na konci loňského roku podíl rizikových úvěrů deset procent. Před krizí, tedy na počátku roku 2008, činil 6,1 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám