Hlavní obsah

Každý sedmý Čech se v poslední době zadlužil, nejčastěji kvůli výdajům za energie či jídlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropané se v posledním půl roce zadlužovali častěji než Češi. Na výdaje za energie, jídlo či třeba cestování si půjčil každý pátý Evropan a každý sedmý Čech. Nejvyšší prioritu pak pro Čechy mají platby za energie, vodu či nájem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Letošní studie společností EOS a Dynata se zaměřila na zjištění, zda jsou Evropané ve finančních potížích i jak posledních šest měsíců ovlivnilo spotřební návyky a finanční situaci účastníků průzkumu ze 13 evropských zemí.

Hlavním důvodem zadlužení se pro čtvrtinu Evropanů v posledním půl roce staly rostoucí výdaje za teplo a energie. Obyvatelé východní Evropy si na pokrytí těchto nákladů museli půjčovat častěji než sousedé ze západní Evropy.

Ze západní Evropy se kvůli výdajům za teplo a elektřinu nejčastěji zadlužili Němci (24 procent).

Energie uvedl jako hlavní důvod k zadlužení také každý třetí Čech.

Foto: EOS KSI Česká republika, s.r.o.

Zboží a služby nejčastěji pořízené na dluh

Mezi další položky, kvůli nimž se lidé častěji zadlužovali, jsou výdaje za jídlo a za zdravotní péči. Půjčky na ně opět častěji čerpali Východevropané.

Výdaje za potraviny financovala půjčkou více než čtvrtina (26 procent) Čechů. Na rozdíl od ostatních zemí tvořilo u Čechů jídlo dokonce druhou nejčastější položku, kvůli které nové dluhy vznikly. V západní Evropě se stejně vychýlili pouze Němci (27 procent) a spolu s nimi jsme tak výrazně převýšili průměrné hodnoty zadlužení kvůli potravinám ve východní (20 procent) i západní (16 procent) Evropě, ukázaly výsledky studie.

Více než desetina Evropanů si půjčila i na cestování. V tomto případě, tak ale výrazně více hradily cestovní náklady půjčkou lidé ze západní Evropy.

Co Češi nepotřebují, to nekoupí

„Češi jsou velmi orientováni na cenu, 63 procent z nás zohledňuje cenu i u každodenních nákupů a společně s Maďary a Rumuny jsme vysoko nad průměrem. V čem však vítězíme absolutně, jsou slevy. Jak průzkum potvrdil, téměř šest Čechů z deseti nakupuje ve slevách, což je evropský unikát. V posledním půl roce se čeští spotřebitelé také nejvíce uskromnili – 40 procent dotazovaných uvedlo, že nakupuje méně,“ doplnil Vladimír Vachel ze společnosti EOS KSI, s.r.o.

Více než polovina Čechů nakupuje potraviny zásadně ve slevách

Finance

Šetří Češi, šetří i Evropané a jak průzkum ukázal, napříč všemi evropskými zeměmi se lidé museli něčeho vzdát. Ze seznamu plánových výdajů Evropané nejčastěji škrtali za stravování v restauracích, kulturu a volnočasové aktivity a také za cestování (shodně 33 procent). Češi se ale uskromnili ještě více, náklady za stravování venku či za kulturu omezili o 45 procent, za cestovaní o 37 procent.

Třetina Čechů se vzdala také nákupů oblečení a každý čtvrtý si nedopřává ani každodenní malé radosti, které si dříve mohl dovolit.

Foto: Novinky

Jakých výdajů se Češi museli vzdát

Platby za energie mají prioritu

Respondenti ze všech evropských zemí, v nichž průzkum proběhl, ze všech pravidelných plateb považují za nejdůležitější úhradu energií a vody a hradili by je nejčastěji jako první platbu.

Druhou nejzásadnější platbou je pro Evropu úhrada nájmu, v průměru 61 procent dotazovaných. Pro Čechy je ale podstatně naléhavější mít zaplacenou střechu nad hlavou – jako prioritní položku k zaplacení ji označilo 82 procent respondentů. Například v Maďarsku je poměr téměř o polovinu nižší (43 procent) a platba nájmu je pro Maďary méně prioritní než například úhrada účtů za telefon a internet (44 procent).

Foto: Novinky

Které platby mají pro Čechy prioritu

Inflace: největší strašák napříč Evropou

Každý druhý Evropan zmínil, že hlavním důvodem šetření i nově vzniklých dluhů byla inflace. I Češi vnímají inflaci a s ní spojené vyšší ceny sice jako hlavní impuls k zadlužení, ovšem méně než obyvatelé sousedních zemí (43 procent). Podobně je na tom i Slovensko, kde se kvůli inflaci zadlužili dvě pětiny dotazovaných.

„Ačkoli český spotřebitel inflaci a s ní spojený růst cen neoznačuje jako příčinu dluhů tak často jako zbytek Evropy, obává se jí stejně. Inflace je strašákem budoucnosti. Její výše ovlivňuje finanční stabilitu a životní standard Evropanů, proto ji jako zdroj strachu zmiňují tři čtvrtiny všech dotazovaných. Nejvíce znepokojení jsou v Maďarsku (84 procent) a Srbsku (82 procent). Obavy z finanční budoucnosti každému druhému Evropanovi způsobují i drahé energie a vysoké účty,“ dodal Libor Ťupa ze společnosti EOS KSI s.r.o.

Foto: EOS KSI Česká republika, s.r.o.

Inflace straší tři čtvrtiny Evropanů

Inflace je nejníže od loňského dubna, ale stále vysoko

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám