Hlavní obsah

Každý osmý živnostník si musel půjčit na zaplacení daní

Novinky, bab

Třetina živnostníků si průběžně spoří na zaplacení daní. Nejčastěji si podnikatelé odkládají každý měsíc částku kolem tří tisíc korun. Každý zhruba osmý živnostník se však v posledních třech letech dostal alespoň jednou do situace, kdy si musel na zaplacení daní půjčit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Aktuální průzkum Equa bank ukázal, že zhruba tři z deseti živnostníků si během roku dávají stranou peníze, aby jim vyměřená daň neudělala příliš velkou díru do rodinného rozpočtu.

Každý osmý živnostník má přitom přehled, jak vysokou daň z příjmu bude muset odvést. Každý desátý se však v průzkumu přiznal, že ho výše daně každoročně překvapí.

Pomohla rodina

Za poslední tři roky se alespoň jednou dostal kvůli daním do problémů každý osmý drobný podnikatel a musel si tak na zaplacení daní vypůjčit. Nejčastěji živnostníkovi v problémech vypomohli rodinní příslušníci či přátelé.

„Čeští živnostníci i podnikatelé jsou ve většině případů zodpovědní a na daně si pravidelně spoří. I přesto se najdou tací, kteří nemají o svých příjmech a výdajích přehled a vyměřená daň je může zaskočit,“ shrnul Vojtěch Záškodný z Equa bank.

Každý druhý živnostník také využívá výhod snižování daňového základu, například výdajových paušálů nebo paušálů za užívání auta. Přesto čeští živnostníci považují daně za vysoké a každý devátý uvažuje o využití daňových rájů. Pouhé jedno procento živnostníků již daňové ráje využilo.

Anketa

Šetříte si průběžně na zaplacení daní?
Ano
37,7 %
Ne
33 %
Nejsem živnostník.
29,3 %
Celkem hlasovalo 1404 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám