Hlavní obsah

Každý druhý pracující řeší dopady inflace, nejčastěji přivýdělkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba polovina pracujících hledá v současnosti cestu, jak zmírnit dopady růstu cen na jejich rodinné rozpočty a zlepšit si tak finanční situaci. Zhruba třetina z nich je nucena si přivydělávat. Ukázal průzkum agentury STEM/MARK.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V posledních měsících inflace nabírá na intenzitě, zdražuje téměř vše. Její dopady, které musejí lidé nějakým způsobem řešit, postihly podle průzkumu zhruba polovinu oslovených.

Život rodin zdraží měsíčně o tisíce

Ekonomika

Zhruba každý třetí je nucen si přivydělávat, častěji lidé přivýdělek řeší formou občasných brigád, ale i druhou prací.

„Trh práce teď nabízí ideální příležitost ke změně, firmy nové lidi intenzivně hledají, a dokonce jsou připravené nabídnout i vyšší mzdy,“ doplnil František Boudný ze společnosti Předvýběr.cz.

Každý devátý respondent je nucen sáhnout do úspor a zhruba desetina lidí se rozhodla změnit práci a finančně si tak přilepšit. Někteří musejí svou situaci řešit půjčkou, čtyři lidé ze sta si půjčí od banky, tři procenta pak od někoho z příbuzných.

Se zvýšením platů příliš nepočítají

Každý druhý pracující oslovený v průzkumu nemá potuchy, zda dostane letos přidáno. Více než čtvrtina rovnou přiznala, že ne.

Učitele dvě procenta zklamala

Domácí

Podle mínění lidí se dočká zvýšení mzdy jen necelá čtvrtina lidí. S výraznou částkou navíc však nepočítají. Nejčastěji se firmy chystají přidávat do tří procent, zmínila každá jedenáctá, osm ze sta pak zvýší zaměstnancům plat v rozmezí od tří do pěti procent.

Pro oslovené je však navýšení platu nedostatečné, představovali by si vyšší růst. Aby jejich životní úroveň zůstala zachovaná, každý pátý by požadoval zvýšení o pět až sedm procent, každý šestý pak o pět až deset procent.  „V mnoha profesích jsou takové požadavky splnitelné,“ uvedl Boudný.

Průměrná mzda vzrostla, lidé si ale o moc víc koupit nemohou

Ekonomika

Čtvrtina bez úspor

Téměř čtvrtina lidí nemá žádné úspory, pětina má rezervu zhruba ve výši tří platů, a téměř shodný počet pak ve výši ročního platu nebo více.

Největší finanční zátěž v současnosti pro oslovené představuje bydlení, zmínila třetina, dále pak výdaje za jídlo (24 procent) a energie (22 procent).

Nejčastěji si lidé kvůli šetření plánují odpustit dovolenou (34 procent), koupi auta (22 procent) a pořízení nebo rekonstrukci bydlení (17 procent).

Anketa

Pociťujete na svém rozpočtu dopady inflace?
Ano, silně
64 %
Ano, ale zatím nijak zásadně
26,4 %
Skoro vůbec
9,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9758 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám