Hlavní obsah

Je nejvyšší čas vytěžit ze stavebního spoření maximum

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

I přesto, že stavební spoření už není, co bývalo, stále se těší velké oblíbenosti střadatelů. V současné době mají lidé na svých vkladech uloženo téměř 400 miliard korun a stát navíc každému člověku přispěje až dvěma tisícovkami ročně. Teď, na konci roku, je nejvyšší čas zkontrolovat, jestli jste udělali vše, aby i vám na účtu přistál maximální příspěvek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Aby člověk dosáhl na podporu od státu ve výši dva tisíce korun ročně, musí za rok na svůj vkladový účet u stavební spořitelny vložit alespoň 20 tisíc korun. Státní podpora totiž představuje 10 procent z roční úložky, maximálně však ony zmíněné dva tisíce korun.

Peníze můžete spořit po částech (např. v měsíčních úložkách), ovšem vložit je můžete i najednou, třeba právě koncem roku. A protože ten už je opravdu za dveřmi, je nejvyšší čas zkontrolovat stav svého účtu, zda jste si na něj letos poslali dostatečnou částku, která vám maximální podporu zaručí. V případě, že jste měsíčně střádali alespoň 1667 korun, podpora ve výši dva tisíce korun vám náleží. Pokud jste spořili méně, můžete rozdíl do potřebných 20 tisíc korun dorovnat jednorázovým vkladem

Rozhoduje datum připsání peněz na účet

Peníze si na svůj vkladový účet pochopitelně můžete vložit jak v hotovosti, nebo je poslat bezhotovostním příkazem k úhradě či složenkou. Poslední možnost trvá nejdéle, naopak vklad v hotovosti na přepážce banky či stavební spořitelny je nejrychlejší.

Nicméně je třeba si uvědomit, že důležité je, aby peníze byly na váš účet připsány ještě letos, podle toho je tedy třeba řídit i termín poslání potřebné částky.

„Není určující datum, kdy klient poukáže finanční prostředky na svůj účet stavebního spoření, ale kdy budou připsány na účet stavebního spoření. Je nutné, aby se klient informoval v příslušném peněžním ústavu, do kdy garantuje převody vkladů do jiné banky (stavební spořitelny) v samém závěru roku,” upozornila Hana Vaněčková z Modré pyramidy.

Kdy nejpozději poslat na vkladový účet peníze, aby klient získal nárok na státní podporu za letošní rok
Českomoravská stavební spořitelna Na centrále ČMSS složit peníze v hotovosti nejpozději v pátek 30. prosince do 16.00 hodin. Bezhotovostní převod si ve své bance zařídit tak, aby byly peníze na účet připsány ještě letos.
Modrá pyramida Standardní vklad hotovosti na přepážce v libovolné pobočce Komerční banky (KB) nejpozději 29. prosince. Super expresní vklad hotovosti na přepážce KB nejpozději 30. prosince do 12.30 hodin. Elektronickou platbu provést tak, aby byly peníze připsány do konce roku.
Raiffeisen stavební spořitelna Bezhotovostní elektronický převod provést tak, aby peníze byly připsány 30. prosince. Složenkou peníze poslat nejpozději 16. prosince. Vklad hotovosti na centrále RSTS nejpozději 30. prosince do 14.00 hodin.
Stavební spořitelna České spořitelny Bezhotovostní převod pomocí služby SERVIS24 formou spěšného/zrychleného příkazu k úhradě nejpozději 30. prosince do 14.00 hodin. Složenkou poslat peníze pomocí platbomatu nejpozději 29. prosince do 23.00 hodin. Vklad hotovosti na pokladně pobočky České spořitelny nejpozději 30. prosince dle otevírací doby pobočky.
Wüstenrot Vklad v hotovosti na pokladně centrály Wüstenrot nejpozději 30. prosince do 14.30 hodin. V pobočkách spolupracujících bank (Oberbank, Expobank, Moneta MB) vložit hotovost do 30. prosince podle otevírací doby poboček bank. Pro bezhotovostní převod zadat příkaz 28. nebo 29. prosince podle konkrétních lhůt provedení platebních příkazů u banky plátce.
Zdroj: informace stavebních spořitelen

Na konci roku můžete založit i novou smlouvu

Získat dvoutisícovou podporu od státu za letošní rok můžete i v případě, že si smlouvu o stavebním spoření teprve založíte. Stihnout to pochopitelně musíte do konce roku a poté na účet vložit alespoň 20 tisíc korun.

Rozhodně se ale nevyplatí nechávat vše na poslední chvíli.

„Obecně lze říci, že ideálně by se měl klient zastavit na pobočce do 21. prosince, nicméně při využití biometricky podepisovaných formulářů, je možné sjednávat smlouvu až do 29. prosince a tato smlouva bude založena stále ještě v roce 2016,” doporučila Vaněčková

Dodala, že smlouvu je možné ještě 30. prosince do 12.00 sepsat v centrále Modré pyramidy, ale v tomto případě může být problém s včasným připsáním vkladu. „Komerční banka umožňuje na svých pobočkách vklad hotovosti na stavební spoření MP bez poplatku 30. prosince do 12.30 hodin v případě zadání super expresního vkladu,” upřesnila.

V pátek 30. prosince do 16.00 hodin mohou klienti uzavřít a složit peníze v hotovosti i na centrále ČMSS. „Pokud klient podepíše smlouvu u obchodního zástupce, měl by platbu zaslat tak, aby byla na náš účet připsána do konce roku, tedy alespoň den předem v závislosti na zúčtovacích termínech jeho banky,” doplnil Tomáš Kofroň z ČMSS.

Nejpozději 30. prosince do dvou hodin odpoledne můžete uzavřít i novou smlouvu na centrále RSTS. Stejné datum pak platí i pro zájemce o stavební spoření u SSČS.

Pospíšit byste si však měli, chcete-li začít spořit u Wüstenrot. „Pokud klient uzavře smlouvu s finančním poradcem či na pobočce do 16. prosince a pošle na ni vklad, bude připsán na jeho účet ještě letos, a tudíž vznikne i nárok na státní podporu. Nevylučujeme, že i po tomto datu lze stihnout smlouvu uzavřít a získat tak státní podporu, nicméně doporučujeme klientům nenechávat sjednání smlouvy úplně na poslední chvíli,” uvedl mluvčí stavební spořitelny Jiří Janeček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám