Hlavní obsah

Jak vyplnit přehled pro sociální správu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I živnostníci a podnikatelé, kteří měli nízké zisky nebo si podnikáním pouze přivydělávali při zaměstnání, musí vyplnit přehled pro sociální správu o příjmech a výdajích za loňský rok. Nepodávají ho pouze osoby samostatně výdělečně činné, které jsou v daňovém paušálním režimu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výpočet ročního sociálního pojištění ovlivňuje, zda OSVČ v roce 2023 vykonávala hlavní, nebo vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. V případě výkonu vedlejší se sociální pojištění neplatí, když je hrubý zisk do limitu.

Pro celý rok 2023 je limitem hrubý zisk 96 777 Kč, pokud však byla vedlejší činnost vykonávána pouze po část roku. Potom se limit pro neplacení sociálního pojištění poměrně snižuje.

Jak na přehled pro zdravotní pojišťovnu

Finance

„Nejčastěji podmínku vedlejší samostatné výdělečné činnosti splňují zaměstnanci, penzisté nebo studenti přivydělávající si podnikáním,“ uvedla daňová poradkyně společnosti Mazars Gabriela Ivanco.

Sazba sociálního pojištění činí 29,2 procenta z vyměřovacího základu

Sociální pojištění se vypočítá z vyměřovacího základu. U výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti musí být vždy dodržen minimální vyměřovací základ. Pokud je tedy skutečný vyměřovací základ neboli polovina daňového základu nižší než minimální základ, tak se pro výpočet ročního sociálního pojištění použije právě minimální. Sazba sociálního pojištění činí 29,2 procenta z vyměřovacího základu.

„Při výkonu hlavní činnosti po celý rok 2023 se vztahuje minimální vyměřovací základ pro OSVČ s hrubým ziskem do 241 944 korun a minimální roční sociální pojištění činí 35 324 korun,“ spočítala Ivanco.

Jaké jsou hlavní novinky v daňovém přiznání

Finance

V přehledu za rok 2023 se vypočítá roční sociální pojištění, od kterého se odečtou zaplacené zálohy během roku, přičemž případný nedoplatek je nutné uhradit do osmi dní od odevzdání přehledu.

Pro výpočet sociálního pojištění je, na rozdíl od zdravotního pojištění, stanoven strop. Maximální roční vyměřovací základ za loňský rok je 1 935 552 Kč. „Podnikatelům s velmi vysokými zisky klesá efektivní sazba sociálního pojištění, neboť maximálně OSVČ za rok 2023 platí na sociálním pojištění 565 182 korun,“ upozornila Ivanco.

Po odevzdání přehledu se platí nová měsíční záloha. Při výkonu hlavní činnosti však nemůže být letos nižší než minimální měsíční záloha ve výši 3852 korun.

Na co si dát pozor

Vyplnění přehledu pro okresní správu sociálního zabezpečení je jednodušší než zpracování daňového přiznání. Do přehledu se uvádí pouze daňový základ ze samostatné výdělečné činnosti, žádné jiné příjmy.

Dále je v něm nutné zejména uvést, zdali byla vykonávána hlavní či vedlejší činnost, zaplacené zálohy během roku a vypočítat roční sociální pojištění a novou měsíční zálohu.

Pro mnoho OSVČ je právě sociální pojištění nejvyšší daňovou platbou. Při výpočtu ročního sociálního pojištění se, na rozdíl od daně z příjmů, neuplatňují žádné slevy nebo odpočty.

Pokud se poplatník rozhodne vyplnit tiskopis elektronicky na ePortálu ČSSZ, není nutné se k portálu přihlašovat. Nicméně pokud se k němu přihlásí prostřednictvím datové schránky či identity občana, do formuláře se automaticky předvyplní identifikační údaje z databází ČSSZ.

Termíny pro podání přehledu za rok 2024

Přehled je potřeba podat nejpozději do:

2. 5. 2024, pokud bylo daňové přiznání podáno do 2. 4. 2024, bez ohledu na to, zda bylo podáno elektronicky, či v papírové podobě;

3. 6. 2024 (prodloužená lhůta) pokud OSVČ podala daňové přiznání elektronicky po 2. 4. 2024;

1. 8. 2024 podával-li daňové přiznání daňový poradce po 1. 4. 2024.

Kdy daňové přiznání podává zaměstnanec

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám