Hlavní obsah

Jak ušetřit při nákupu budoucí dálniční známky

O nutném zdražení dálničních známek ministerstvo dopravy mluvilo již několik posledních let. Nyní potvrdilo, jaké skutečně bude. Od 1. března 2024 musí řidiči počítat s tím, že si za roční elektronickou dálniční známku připlatí 800 korun, ze současných 1500 korun cena vyskočí na 2300 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Nově za dálnice zaplatí i majitelé hybridů, i když jen čtvrtinovou sumu – 570 korun. Úplně osvobozeny zůstanou pouze elektromobily. Za vyšší ceny budou známky ode dne nákupu 1. března 2024.

Jednodenní za 200 Kč

„Kdo si dálniční známku koupí 29. února a nastaví platnost od 29. března, zaplatí ještě původní cenu,“ poradil motoristům ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Roční známka jim pak bude platit až do jara 2025. Příští rok bude přestupný, proto bude únor o den delší.

V současné době je možné známku s klouzavou platností pořídit s předstihem tři měsíce, od Nového roku se ale zkrátí předstih jen na jeden měsíc. Řidiči prý stejně delší předstih málokdy využívali.

Kdo si známku koupí 29. února s platností od 29. března, zaplatí ještě původní cenu
Martin Kupka

Většina motoristů si známku kupuje na začátku nového roku, což je ještě pozůstatek někdejších papírových kuponů, které platily kalendářní rok. Pro motoristy, kteří nejezdí po dálnici každý den do práce, ale pouze na výlety, se může vyplatit v mezičase pořídit měsíční dálniční známku za 430 korun nebo desetidenní za 270 korun.

Tyto krátkodobé známky oproti současnosti překvapivě mírně zlevní, je to kvůli pravidlům Evropské unie, která stanoví maximální procento jejich ceny z ročního kuponu. Krátkodobé známky využívají spíše cizinci, kteří Českem projíždějí. Nově bude platit i jednodenní dálniční známka, ta vyjde na 200 korun.

Foto: Právo

Cena dálničních známek

Česko patří mezi nejpřísnější země

Známku koupíte na e-shopu na www.edalnice.cz, jak to dělá už 90 procent motoristů, nebo na pobočkách České pošty či čerpacích stanicích EuroOil. E-shop by měl být se zavedením nových cen propojen s registrem vozidel, takže po zadání SPZ se ukážou ceny odpovídající vozidlu, které máte.

To ocení majitelé aut na biometan nebo hybridů, nebude tak hrozit, že omylem koupí známku za plnou cenu. Na tomto vylepšení se nyní pracuje.

Česko v trestu za jízdu bez dálniční známky patří mezi nejpřísnější země EU. Na místě může řidič dostat pokutu až pět tisíc korun. Ve správním řízení hrozí dokonce čtyřnásobná částka 20 tisíc korun.

Anketa

Omezíte se zdražením dálničních známek jízdy po dálnici?
Ano
39,3 %
Ne
60,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17463 čtenářů.

Ceny dálničních známek v Evropě: Česko bude nově patřit k dražším

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám