Hlavní obsah

Jak daní za loňský rok důchodci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho penzistů má mimo starobní důchod další příjem, ať už ze zaměstnání, podnikání, nájmu, nebo z kapitálového majetku. V řadě případů se nevyhnou povinnosti podat daňové přiznání. Pokud ale za ně během přivýdělku odvádí zaměstnavatel zálohy na daň, může jim vzniknout nárok na daňovou vratku, a nakonec žádnou daň z příjmů fyzických osob neplatí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za většinu zaměstnaných penzistů plní daňové povinnosti zaměstnavatel v ročním zúčtování daně. Penzisté s příjmy z podnikání či z nájmu se však většinou daňovému přiznání nevyhnou. Příjmovým ročním limitem pro podání přiznání, jestliže není provedeno roční zúčtování či předmětné příjmy nepodléhají srážkové dani, je 50 tisíc korun.

„Důchody se do daňového přiznání neuvádějí, neboť jsou až do částky 622 800 korun za rok 2023 od daně z příjmu osvobozeny a roční důchod nad limit mají penzisté zcela ojediněle,“ upozornila daňová poradkyně Mazars Gabriela Ivanco.

Kdy daňové přiznání podává zaměstnanec

Finance

V praxi si hodně penzistů přivydělává na dohodu o provedení práce. V případě, že je hrubá měsíční odměna 10 000 Kč a méně, přičemž není u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani, tak je z dohody o provedení práce odvedena srážková daň 15 procent.

Zaplacenou srážkovou daň během roku je možné obdržet po podaném přiznání zpět, jestliže nevznikne povinnost za celý rok 2023 platit daň z příjmu.

I penzisté mají nárok na slevu na poplatníka ve výši 30 840 Kč a do daňového základu ve výši 205 600 Kč se tak daň z příjmu neplatí. „Na dohodu o provedení práce s hrubou odměnou do limitu si mohli v roce 2023 přivydělávat i předčasní důchodci, kteří rovněž mohou případně obdržet daňový přeplatek,“ dodala Ivanco.

Vratka srážkové daně

Penzisté s příjmy pouze z dohod o provedení práce, kteří si budou nárokovat vratku srážkové daně, vyplní dvoustránkové daňové přiznání. K tomu potřebují potvrzení o příjmech z dohod o provedení práce od všech zaměstnavatelů.

V přiznání by se pak měli zaměřit na řádek 22, kam uvedou součet hrubých odměn ze všech dohod o provedení práce, a na řádek 36, kde vyplní slevu na poplatníka 30 840 Kč. Dále pak do řádku 53 zapíšou součet odvedené srážkové daně během roku z dohod o provedení práce a taktéž na řádek 55, v němž se uvádí částka daňového přeplatku se znaménkem minus. Důležité je nezapomenout na přílohy.

Jaké slevy vám mohou snížit daň

Finance

Důchodci s příjmy z podnikání či nájmu musí vyplnit čtyřstránkové daňové přiznání. Ti, kteří mají příjmy ze samostatné výdělečné činnosti, budou vyplňovat přílohu číslo jedna, kde se vypočítá dílčí základ daně z podnikání.

Penzisté s příjmy z nájmu musí k daňovému přiznání připojit přílohu číslo dva, kde se uvádí dílčí základ daně z nájmu. Většina penzistů při výpočtu dílčích základů uplatňuje roční výdajové paušály, tuto skutečnost je rovněž nutné v přiznání zaškrtnout.

V případě nároku na daňové slevy či odpočty je nutné připojit příslušné doklady například z banky či pojišťovny.

Předčasní důchodci mohou mít libovolné pasivní příjmy a během čerpání předdůchodu je možné dokonce mít libovolné příjmy, takže vyplňování daňového přiznání se v praxi netýká pouze řádný starobních důchodců, ale i právě předčasných a předdůchodců.

Jaké jsou hlavní novinky v daňovém přiznání

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám