Hlavní obsah

I druhá vlna epidemie koronaviru ruší zájezdy. Znáte svá práva?

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirus se nevzdává a v mnoha zemích se již otevřeně mluví o druhé vlně epidemie onemocnění covid-19. Čechům se tak se zvyšujícím se počtem nakažených zavírají dveře do některých oblíbených zahraničních destinací. Jaká však mají práva, když tzv. zákon Lex Voucher řešil pouze zájezdy v období od 20. února do 31. srpna?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pokud se chystáte během podzimu vycestovat do zahraniční destinace, ve které panuje vysoké riziko nákazy onemocněním covid-19, můžete od smlouvy o zájezdu odstoupit, upozorňují odborníci ze spotřebitelské organizace dTest.

„Zákazník má podle občanského zákoníku právo na bezplatné odstoupení od smlouvy o zájezdu a na vrácení veškerých uhrazených plateb v případě, že v místě pobytu nastaly nevyhnutelné a mimořádné okolnosti, které mají významný dopad na poskytování zájezdu,“ vysvětluje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Jak dále dodala, lze mezi ně podle důvodové zprávy k občanskému zákoníku zařadit jak válečný konflikt či jiné závažné bezpečnostní problémy jako terorismus, tak významná rizika pro lidské zdraví - například výskyt ohniska závažného onemocnění, nebo přírodní katastrofy, jež znemožňují bezpečně se dopravit do místa určení, jak bylo dohodnuto ve smlouvě o zájezdu.

Neférové cestovní kanceláře obcházely sporný Lex Voucher

Finance

Restrikce vůči českým turistům

Česká republika se v posledních týdnech potýká s výrazným nárůstem počtu nakažených nemocí covid-19. Má to bohužel vliv i na restrikce některých evropských zemí vůči cestovatelům z České republiky.

Pokud máte do některé z těchto zemí již zakoupený zájezd, musíte svou situaci řešit s cestovní kanceláří, která by měla především daný zájezd zrušit, čímž tak nemůže plnit své povinnosti ze smlouvy o zájezdu. A protože závazek cestovní kanceláře je nesplnitelný, dochází k jeho zániku.

Studentky si koupily zájezd do bezpečného Řecka, cestovka přesto zájezd zrušila

Finance

Cestovní kancelář tak může odstoupit od smlouvy, pokud jí v plnění povinností brání nevyhnutelné a mimořádné události. Klient cestovky by měl být o zrušení zájezdu informován bez zbytečného odkladu před jeho zahájením.

Cestovní kancelář se s klientem může také dohodnout na nabídce voucheru, který se ale již neřídí zákonnou úpravou Lex Voucheru.

„Doporučujeme však být co nejvíce obezřetní. Vždy si zkontrolujte dobu platnosti voucheru, podmínky jeho uplatnění a možné doplatky či přeplatky," dodala Hekšová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám