Hlavní obsah

Hypotéky zlevňují, ale žádný zázrak to není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi toužící po vlastním bydlení a ti, kterým skončila fixace levných hypotéčních úroků, přičemž tak na ně rázem dopadly šesti i sedmiprocentní sazby, toužebně vyhlížejí zlevňování hypoték ke třem, čtyřem procentům. Podle loňských odhadů realitních expertů a developerů k tomu mělo docházet letos. Hypotéky sice nyní zlevňují čtvrtý měsíc za sebou, ale žádné zázraky to nejsou. Drží se mezi pěti až šesti procenty.

Článek

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v září nepatrně klesla na 6,1 procenta ze srpnových 6,19 procenta. Česká národní banka ale stále drží základní úrokovou sazbu na sedmi procentech a k výraznějšímu snižování sazeb se v dohledné době nechystá.

Méně jen o 180 Kč měsíčně

Měsíční splátka hypotéky na 3,5 milionu korun sjednané do 80 procent ceny nemovitosti se splatností 25 let a průměrnou nabídkovou sazbou 6,1 procenta klesla o pouhých 180 korun na 22 770 korun měsíčně.

„Po skončení prázdnin některé banky přistoupily k tradičním slevám. Nicméně stále jde o časově omezené nabídky. Průměrná nabídková sazba se stále drží nad šesti procenty,“ uvedl Jiří Sýkora ze Swiss Life Select. Podle něho si u některých bank lze ale dojednat hypotéku i se sazbou nižší téměř o jedno procento.

Kupovali starší dům, byla to ale finanční past

Ekonomika

Nejlevnější jsou hypotéky fixované na tři roky. U hypoték do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) se průměrná sazba snížila na 6,04 procenta a u hypoték pro mladé do 36 let (LTV nad 80 %) na 6,33 procenta.

Hypotéky s fixací na 10 let s LTV do 80 procenta zlevnily na 5,95 procenta. Poprvé od října loňského roku se tak opět dostaly pod šestiprocentní hranici.

Šestimilionový úvěr: splátky přes 36 tisíc Kč měsíčně

Příklad konkrétní nabídky: cena bytu je osm milionu korun, klient si potřebuje půjčit šest milionu korun, dva má ze svých úspor. Dobu splácení má nastavenou na 25 let a fixaci úroků na tři roky.

Například Komerční banka nabízí standardně, ještě před osobním jednáním, úrokovou sazbu 5,49 procenta, přičemž roční procentní sazba celkových nákladů na úvěr (RPSN) činí 5,64 procenta. Měsíční splátka vychází na 36 867 tisíc korun měsíčně. A celková suma, kterou klient zaplatí při této výši úroku, je bankou vyčíslena na více než jedenáct milionů korun za celou dobu splácení.

Nutno dodat, že u vyšších půjčených částek bývají úrokové sazby hypoték proti základním příznivější. Na druhou stranu, u takové nadprůměrně vysoké hypotéky musí být celkový příjem žadatele, například manželů, kolem sto tisíc korun měsíčně.

Právě tato podmínka - poměr mezi výší splátek a celkovým příjmem žadatelů - je pro řadu zájemců o hypotéku kvůli současným sazbám velmi limitující.

Podle společnosti Broker Consulting se v srpnu úrokové sazby hypoték v podstatě vrátily na úroveň loňského léta. „Se stagnací sazeb pod hranicí šesti procent počítáme do konce roku,“ uvedla analytička Broker Consulting Michaela Pudilová.

Nižší sazby zase roztočí ceny nemovitostí

Jakmile hypotéky začnou více zlevňovat, očekávají Sýkora i další realitní odborníci, že se tím zároveň zastaví korekce cen nemovitostí.

Hlavně v žádaných lokalitách, jako jsou velká města nebo horské apartmány, budou ceny opět spíše růst. Některé typy nemovitostí nezlevnily vůbec, například ceny u stavebních pozemků podle ČSOB meziročně stouply v celkovém pohledu o téměř šestnáct procent.

Anketa

Plánujete sjednání hypotéky?
Ano, právě si ji sjednávám
7 %
Ano, ale čekám na vhodnější podmínky
23,9 %
Ne
69,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1525 čtenářů.

Česko je druhou nejméně dostupnou zemí v Evropě pro koupi vlastního bydlení

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Swiss Life

Výběr článků

Načítám