Hlavní obsah

Hodnota nejvýhodnější stravenky je 194 korun, během roku vzrostla už podruhé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodnota optimální stravenky od počátku letošního roku vzrostla na 194 korun. Během uplynulých 12 měsíců se její cena změnila již podruhé, od začátku loňského ledna vzrostla o 44 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v reakci na růst spotřebitelských cen pravidelně upravuje výši stravného na pracovních cestách. Podle nové vyhlášky je tak od 1. ledna 2023 jeho hodnota 153 korun na den, o 11 korun vyšší oproti předchozí hodnotě.

Od hodnoty stravného na cestách se odvíjí i i hodnota optimální stravenky, která je jak pro zaměstnance, tak zaměstnavatele daňově nejvýhodnější. Pro rok 2023 je to 194 korun na den.

Za poslední rok, resp. za uplynulých 12 měsíců, se hodnota daňově nejvýhodnější stravenky zvýšila hned dvakrát. V lednu loňského roku byla její hodnota stanovena na částku 150 korun na den, od 20. srpna 2022 pak na 180 korun na den. Během roku se tak celkově zvýšila o 44 korun.

Používání stravenek (papírových poukázek i stravenkových karet) se řídí zákoníkem práce a zákonem o daních z příjmů a pro zaměstnavatele jsou daňově uznatelným nákladem.
Zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní maximálně 55 procent z ceny stravenky maximálně do výše 107,10 koruny.
Zbývající část (45 procent z hodnoty stravenky) si doplácí zaměstnanci.
Zaměstnavatel může uhradit i vyšší částku, ovšem už bez slevy na dani na straně zaměstnavatele.
U stravenek se ale vždy jedná o příspěvek, který na straně zaměstnance nepodléhá zdanění ani odvodům.

„K tak velkému růstu došlo poprvé v historii. V předcházejících letech se hodnota zvyšovala spíše v řádu jednotek korun než jejich desítek. Hodnota daňově nejvýhodnější stravenky se tak téměř vyrovná průměrné ceně obědů, která byla na konci listopadu 179 korun, ale například v Praze již přesáhla 200korunovou hranici,“ doplnila Tereza Knířová ze společnosti Sodexo Benefity.

Firmy maximální hodnotu stravenky poskytují jen zřídka

Ovšem podle vyjádření Petry Prchlíkové ze společnosti UP Česká republika, které poskytla redakci Novinek, velká část firem nominální hodnotu stravenek zatím nezvýšila.

„Oproti roku 2021, dle dat z naší eStravenky, navýšili zaměstnavatelé průměrně hodnotu stravenek o 12 korun. Vyšší hodnotu eStravenky, tedy více než 150 korun, mají však reálně pouze jednotky procent zaměstnanců a velká část zaměstnanců disponuje příspěvkem na stravování, jenž zdaleka nepokrývá průměrnou cenu poledního menu v českých restauracích, která se nyní pohybuje nad 180 korunami,“ uvedla Prchlíková.

S podobným přístupem firem se setkávají i ve společnosti Sodexo Benefity. „Stravenky jsou ideálním prostředkem, jak zaměstnancům efektivně přilepšit v tomto turbulentním období. Firmy ale jejich potenciál ani zdaleka nevyužívají. Nejčastější hodnota příspěvku na stravování je u našich klientů aktuálně 110 Kč za den,“ uvedla Knířová.

Vyšší i denní limit stravovacího paušálu

Zvýšení stravného má vliv i na denní limit stravovacího paušálu, který je pro rok 2023 ve výši 107,10 koruny.

Pokud zaměstnavatel poskytuje na obědy tuto nebo nižší částku, neplatí zaměstnanec žádné daně ani odvody.

„Pokud zaměstnavatel bude přispívat na stravování vyšší částkou, vše nad tento denní limit podléhá na straně zaměstnance jak dani z příjmu, tak odvodům pojistného,“ upozornila Knířová a doplnila: „Naproti tomu ze stravenek zaměstnanec žádné daně ani pojistné neodvádí a daňová zátěž je pouze na straně zaměstnavatele.“

Zájem o levné závodní jídelny roste

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám