Hlavní obsah

Slíbený zákoník práce stále nedorazil do Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novela zákoníku práce, kterou požadují lékaři, měla jít do Sněmovny už minulý týden. Slíbil to jak ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), tak šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Stále tam ale není. Čeká se na zapracování připomínek lékařů. Ti se ale neshodnou, zvlášť pokud jde o 24hodinové směny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dosud jednali ministři se zástupci Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK), kteří změny prosazují. K věci se ale vyjádřil i spolek Mladých lékařů – a ten je proti. Rozpory by mohly osud novely ohrozit.

„Shoda na tom, jestli umožnit práci 24 hodin, není mezi skupinami lékařů úplně jednoznačná, proto probíhají jednání, kde se snažíme dosáhnout konsenzu, na kterém by se shodly všechny skupiny,“ řekl koncem minulého týdne v rozhovoru pro Novinky.cz ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Nakolik se to daří, není jasné. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že bude novela „předložena v nejbližších dnech“.

Konkrétnější nebyl ani resort práce. „Na pracovním jednání se zástupci odborů a mladých lékařů, které proběhlo minulý čtvrtek (26. 10.), bylo vzneseno velké množství připomínek. Nyní je zpracováváme a děláme vše pro to, abychom mohli novelu předložit do Sněmovny co nejdříve,“ napsal Novinkám tiskový odbor ministerstva.

Válek: Omezení péče kvůli protestům? Operuje se málo, pacient nic nepozná

PoliTalk

Už minulý týden měli možnost lékaři navržené paragrafové znění novely připomínkovat. Zatímco zástupci ČLK v čele s Janem Přádou byli vesměs spokojeni a požádali o zpřesnění v jednom bodě, spolek Mladých lékařů návrh jako celek odmítl.

„V legalizaci 24hodinových služeb vidíme rozpor ve slaďování rodinného a profesního života a rozpor s principy příslušných Evropských směrnic,“ napsal spolek ve stanovisku.

Když už by se měly takové směny povolit, tak by se měly zvážit i speciální příplatky a „adekvátní kompenzační volno před a po 24hodinových službách“. Aktuální návrh považuje spolek za „nedostatečný“, ačkoliv vychází z toho, co požaduje EU ve směrnici. Co si pod „adekvátním volnem“ představují, předseda spolku Martin Kočí redakci neupřesnil, zatím to neprojednávali.

Komu resort naslouchá?

K tomu, zda nemohou rozdílné požadavky lékařů ohrozit legislativní změny, Přáda uvedl: „Pevně doufám, že ne. Už jen proto, že jsme oficiální organizace pod Českou lékařskou komorou, která iniciovala tuto akci, a připojilo se k nám 6000 lékařů. O tento mandát se opíráme. Samozřejmě mohou v lékařské obci existovat různé názory, ale nás bere druhá strana jako vyjednávacího partnera v této otázce.“

Že vedou jednání zástupci lékařské komory, zdůraznil i předseda spolku Kočí. Nejednota mezi lékaři je podle něj přirozená a nevidí problém v tom, pokud někomu přijde už situace nepřehledná. Zdůraznil také, že nejsou data o tom, proč někteří lékaři tak dlouhé směny požadují, a trvá na tom, že to není vhodné ani pro ně, ani pro pacienty. „I když bude většina chtít 24hodinové směny, tak to tak přece nemá být, pokud se řekne, že veřejný zájem je jiný,“ míní.

Žádnou variantu řešení prý spolek neprosazuje, jen vyjádřili svůj názor a čekají, jak dopadnou jednání mezi ministerstvy, odbory a lékařskou komorou. Své stanovisko ale zaslali na ministerstvo práce také, byť odezvu nedostali. Zúčastnili se minulý týden informační schůzky na ministerstvu práce, oficiální jednání nevedou.

K 1. prosinci vypovědělo kvůli nevyhovujícím pracovním podmínkám přesčasové dohody v nemocnicích asi 6000 lékařů z přibližně 13 000, kteří je sloužili. Tvrdí to ČLK. Novela zákoníku, která zavede 24hodinové směny a sníží objem ročních přesčasů na 416 hodin, by měla situaci uklidnit. Společně s garancí zvýšení základních platů a kontrolou dodržování zákoníku práce.

Naštvaní jsou už i ambulantní specialisté. Zvažují protest

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám