Hlavní obsah

Finanční poradna: Vyplatí se pojištění proti rakovině prsu?

Novinky, bab

S rakovinou prsu se setká přibližně každá osmá žena a jen v Česku si tuhle diagnózu vyslechne ročně zhruba šest tisíc žen. Rakovina prsu představuje obrovskou zátěž nejen pro tělo a psychiku, ale způsobuje i celou řadu jiných, především finančních problémů. Mnohým ženám se vyplatí proti tomuto onemocnění pojistit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Některé pojišťovny přišly s nabídkou speciálního pojištění proti rakovině prsu. I když ani to sebelepší pojištění vám život ani zdraví nezachrání, díky vyplacenému pojistnému plnění si budete moci dovolit i nejmodernější dostupnou léčbu, kterou vám zdravotní pojišťovny nebudou hradit.

Vybírejte chytře

Nabídky pojišťoven se liší jak výší částky, kterou v případě onemocnění dostanete, tak výší pojistného a dalšími doplňkovými službami. Některé nabízejí toto pojištění samostatně, jiné vás současně s ním pojistí i proti rakovině děložního čípku a dalších pohlavních orgánů, případně i proti rakovině tlustého střeva a konečníku.

Některé také vyplácejí celou částku ihned po stanovení diagnózy, jiné vám část peněz zašlou až při nutnosti podstoupit operační zákrok. Setkat se můžete i s asistenčními službami, které zahrnují například pomoc v domácnosti.

Pojištění proti rakovině prsu je vhodné jak pro všechny ženy, které nemají dostatečnou finanční rezervu pro případ, že budou nějakou dobu bez příjmu, tak pro ženy pečující o další osobu či osoby, které jsou na nich závislé, i ženy, které žijí samy a nemají nikoho, kdo by jim v případě nemoci pomohl.

O pojištění by měly uvažovat i ženy, které chtějí mít jistotu, že si v případě nemoci budou moci dovolit nejmodernější dostupnou léčbu.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Uvažuji o tom, že bych dala sestře-samoživitelce jako dárek pojištění proti rakovině prsu. Můžu toto pojištění sjednat za ni? A jaké údaje o sestře musím při uzavření znát?
Ano, pojištění proti rakovině prsu je možné věnovat i jako dárek. Celou záležitost můžete vyřídit on-line, stačí vám znát pouze jméno, příjmení a rok narození obdarované osoby, žádné další informace uvádět nemusíte. Pojišťovna vám následně zašle také dárkový certifikát a instrukce pro obdarovanou.
Musím před uzavřením pojištění proti rakovině prsu absolvovat nějaké lékařské vyšetření, například na mamografu?
Ne, pojišťovny žádné lékařské zprávy, prohlídky ani výpisy ze zdravotní dokumentace nepožadují. Výše pojistného se odvíjí pouze od věku ženy – v tomto případě platí, že čím mladší žena je, tím nižší pojistné platí. Dobrá zpráva také je, že se tato výše v průběhu let nezvyšuje a zůstává fixní. Pojistit se mohou všechny ženy od 18 do 55 až 65 let (podle podmínek jednotlivých pojišťoven), kterým rakovina doposud diagnostikována nebyla. Pojišťovny si také ponechávají tzv. ochranné lhůty v řádech měsíců, během kterých pojistné plnění nevyplácejí, ale vracejí zaplacené pojistné zpět v plné výši.

Reklama

Související témata:

Související články

For You pomáhá ženám v boji proti rakovině

Rakovina prsu postihne každou devátou Češku, každá čtvrtá žena na ni zemře. Projekt For You pod patronátem Lucie Bílé podporuje ženy v boji proti rakovině prsu...

Výběr článků

Načítám