Hlavní obsah

Finanční poradna: Stačí chvilka a dlužíte statisíce. Jak se správně bránit proti škodám?

Můžete být sebevíc opatrní, ale některým věcem prostě nezabráníte. Případy, kdy někdo nechtěně poškodí něčí majetek nebo zdraví, ať už na dovolené, v práci nebo na ulici, se stávají běžně. A částka, kterou za to musí zaplatit, může být neúměrně vysoká.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Nejvíce chráněni před škodami, které způsobíme ostatním, býváme paradoxně během dovolené. Čím dál více Čechů totiž neváhá zaplatit pár set korun za cestovní pojištění, které v sobě často ukrývá i pojištění odpovědnosti za škodu; případně pokud ne, lze jej v rámci tohoto pojištění připojistit.

Hradí se z něj všechny katastrofy, které vás na cestách mohou potkat – třeba když někoho omylem zraníte při surfování; když vaše děti vysklí okno v hotelovém pokoji; nebo když hodí míč pod kolo cyklistovi, který následně nabourá a bude po vás požadovat bolestné i opravu kola.

Nesmíte totiž zapomínat, že se výše odškodného stanovuje podle zákonů dané země, takže například v zemích západní Evropy vás i sebebanálnější škodná událost může vyjít podstatně dráž než v Česku.

Platíte i za vytopení souseda

Rozhodně se ale nenechte ukonejšit myšlenkou, že doma v Česku se vám nic moc stát nemůže. Pojištění odpovědnosti za škodu v běžném občanském životě se bohužel stále podceňuje. Spousta lidí si například myslí, že pokud vytopí souseda, škoda se bude hradit z pojištění domácnosti; což ovšem neplatí, protože toto pojištění se vztahuje jen na jejich vlastní domácnost, nikoliv na tu sousedovu.

Případně se domnívají, že mohou způsobit škodu maximálně tím, že v obchodě shodí vázu, což obvykle nemívá až tak ruinující následky. Jenže zapomínají na řadu dalších událostí, které mohou nastat. Nemluvě o tom, jak vysoké škody mohou vznikat při dětských hrách, zapáleným seníkem počínaje a vážně zraněným kamarádem konče.

Pojištění odpovědnosti za škodu v běžném občanském životě přitom vyjde na pár set korun ročně (lze jej uzavřít buďto zvlášť, nebo jako součást pojištění domácnosti) a pojistné limity se pohybují kolem dvou miliónů korun. Navíc se toto pojištění vztahuje na celou rodinu, tedy na oba partnery, děti a často i domácí mazlíčky. A pojišťovny nevyžadují spoluúčast.

Pracujete? I vám hrozí, že budete platit

Škodu můžete způsobit i v práci. Stačí, když vám spadne na zem služební notebook, pracujete s penězi a uděláte manko, nebo nabouráte služební auto. Ze zákona máte povinnost uhradit škodu ve výši 4,5násobku průměrné hrubé měsíční mzdy, což může mít dost nepříjemný dopad na rodinný rozpočet.

Pojišťovna v případě pojištění odpovědnosti z výkonu povolání obvykle vyžaduje spoluúčast, minimální bývá ve výši tisíc korun. Výhodou je, že se tímto způsobem mohou pojistit i brigádníci nebo osoby, které pracují na dohodu o pracovní činnosti.

Je však třeba dobře prostudovat pojistnou smlouvu, především výluky z pojištění. Pokud totiž způsobíte škodu pod vlivem alkoholu nebo drog, pojišťovna vám může odmítnout plnění. Stejně tak v případě, že vyrobíte vadný výrobek nebo pracujete pro svého partnera, sourozence či rodiče.

Kdo ještě by se měl pojistit?

Pojištění odpovědnosti za škodu může uzavřít i podnikatel. Ocení ho jak kadeřnice, která čelí žalobě za neodborně nabarvené vlasy své zákaznice, tak řemeslník, který omylem poškodí cizí majetek.

Ze zákona pak musí být povinně pojištěni například i notáři, advokáti nebo daňoví poradci, kteří mohou při výkonu své profese poškodit klienty.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z Sfinance.cz.

Pravidelně vozím svým autem kolegy z práce. Chtěl jsem se zeptat, měl bych uzavřít nějaké speciální pojištění pro případ, že bych naboural a některého z nich zranil?
Škody způsobené provozem vozu jsou hrazeny z povinného ručení. Týká se to nejen škod na cizích automobilech, které byste při nehodě poškodil nebo zničil, ale i škod na zdraví nebo poškození či zničení majetku. Pokud byste tedy ve svém voze zranil kolegu, bolestné či ušlý výdělek by šel z povinného ručení; stejně jako v případě, kdybyste při autonehodě rozbil svůj nebo kolegův notebook na zadním sedadle. Nebo poničil dopravní značku či svodidla.
Začala jsem podnikat a budu potřebovat daňového poradce. Jsem nějakým způsobem chráněna před jeho případnou chybou? Mám po něm požadovat nějaké potvrzení, že je proti těmto chybám pojištěn?
Každý daňový poradce musí být zapsán v seznamu daňových poradců, který vede Komora daňových poradců. Kromě splnění jistých odborných zkoušek musí také každý nový uchazeč uzavřít pojištění odpovědnosti za škodu z výkonu svého povolání. Stačí tedy, pokud svého potenciálního poradce naleznete na stránkách Komory daňových poradců (www.kdpcr.cz).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám