Hlavní obsah

Finanční poradna: Na co si dát pozor při online nákupu potravin

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi již několik let mají možnost nakupovat online i potraviny, a to jak trvanlivé, tak čerstvé. Prodejci, kteří to umožňují, již delší dobu hlásí enormní zájem zákazníků. Podepsala se na tom především pandemie koronaviru, stejně tak blížící se vánoční svátky. Bohužel i online nákupu potravin se nevyhýbají problémy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Nakupovat potraviny online mohou Češi už od roku 2012. Jak ukazují průzkumy či „tvrdá” data potravinářských e-shopů, zájem lidí rok od roku, měsíc od měsíce roste.

Rychlost a pohodlí jsou tím hlavním motivátorem, proč lidé místo návštěvy kamenné prodejny usednou raději k obrazovce počítače či displeji mobilu a nakupují. Ukázala to aktuální anketa spotřebitelské organizace dTest, v níž tento důvod zmínily čtyři pětiny lidí.

Každý druhý vyjádřil obavy z nákazy, k online nákupu ho přiměla snaha vyhnout se běžným nákupům kvůli epidemii. Více než dvě pětiny lidí oceňují možnost objednat si zboží kdykoliv.

Rozvoz nákupů je rekordní. A na hraně

Domácí

„Naopak za hlavní negativa online nákupu potravin respondenti označili nemožnost vybrat si konkrétní zboží, hlavně zeleninu, ovoce či maso (52 procent), omezenou nabídku některých skupin zboží i vyšší ceny (shodně 48 procent) a vysoké ceny za dovoz nákupu (26 procent),“ uvedla Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Kdy lze odstoupit od smlouvy

Zboží nakoupené na internetu zákon umožňuje bez udání důvodu vrátit do 14 dnů od převzetí. Vztahuje se to i na potraviny? Podle vyjádření odborníků z dTestu tato možnost není ani u potravin zcela vyloučena, záleží však na charakteru konkrétního produktu.

Odstoupit od smlouvy, resp. vrátit zboží do 14 dnů od jeho převzetí, nemůžete u výrobků, které podléhají rychlé zkáze (ovoce, zelenina, živočišné produkty, mléčné výrobky či pečivo). Pokud jste ale zakoupili trvanlivé potraviny (například konzervy, džemy, balené ořechy), vaše právo odstoupit od smlouvy není nijak dotčeno, vrátit je ale musíte v neporušeném obalu. Počítejte zároveň s tím, že prodejci uhradíte náklady na vrácení zboží.

Jak je to s reklamací

Na potraviny se nevztahuje běžná 24měsíční záruka, při správném skladování by si však měly udržet svou jakost po dobu vyznačenou na obalu. Případně po dobu uváděnou na webových stránkách online supermarketu, pokud jde o zboží nebalené a rychle se kazící, především ovoce, zeleninu a pečivo, upozorňuje dTest.

Pokud vám prodejce dodá jiné zboží, nebo zelenina bude plesnivá či zboží bude mít jinou vadu, máte právo je reklamovat.

„V rámci realizované ankety uvedlo pouze devět procent respondentů, že se při nákupu pravidelně setkává s problémy, 75 procent respondentů pak označilo, že s problémy se setkalo pouze výjimečně. 16 procent účastníků ankety se s nedostatkem nákupu dosud nesetkalo,“ doplnila Hekšová.

Zároveň doporučila, především potraviny, které se rychle kazí, reklamovat bez zbytečného odkladu.

Většina online supermarketů umožňuje reklamace po telefonu či e-mailem, kdy prodejci vadu popíšete, případně doložíte fotografie. Pokud prodejce reklamaci uzná, peníze vám následně vrátí na platební účet.

Anketa

Nakupujete potraviny online?
Ano, celkem často
42,7 %
Ano, ale jen občas
17,3 %
Ne
40 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2804 čtenářů.

Reklama

Související články

Potraviny on-line bude prodávat více řetězců

Epidemie přinutila řadu Čechů alespoň dočasně změnit své nákupní chování. Řada lidí začala nakupovat potraviny z bezpečí a pohodlí domova přes internet....

Výběr článků

Načítám