Hlavní obsah

Finanční poradna: Jste single? Víme, jak ušetřit a jak se zajistit

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už jste se být single rozhodli dobrovolně, nebo vás k němu dohnaly okolnosti, oproti párům či rodinám jste v jisté nevýhodě. Máte totiž jen o něco nižší náklady než vícečlenné domácnosti a váš životní standard závisí čistě jen na vašem příjmu. Chcete platit méně za energie či potraviny a být zajištěni do budoucna? Projděte si výčet věcí, na kterých můžete ušetřit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Prvním krokem, jak snížit náklady, je pořídit si co nejmenší byt. Pokud jste například zdědili třípokojový byt a žijete v něm sami, zbytečně platíte za jeho vytápění a údržbu a také vám družstvo či společenství vlastníků účtuje vyšší příspěvek do fondu oprav nebo na úklid společných prostor.

Zároveň musíte platit vyšší pojistné a vyšší daň z nemovitosti. Přestěhováním se do garsonky nebo 2+kk tak můžete ušetřit stovky korun měsíčně, v některých případech i tisíce.

Úspora energie

Další nezanedbatelnou položkou jsou výdaje za energie. Nejvíce peněz spolykají staré spotřebiče s velkou spotřebou, které jsou neustále v provozu. Váš první pohled by tedy měl směřovat k ledničce - jak je stará, respektive do jaké energetické třídy patří a jak je velká.

Zatímco čtyřčlenná rodina potřebuje ledničku o objemu 250 až 300 litrů, jednomu člověku postačí objem 80 až 100 litrů. Prohlédněte si i její energetický štítek a zvolte A++ nebo A+++. Starší lednice bylo rovněž třeba pravidelně odmrazovat, protože námraza výrazně zvyšuje spotřebu energie. Podívejte se proto, jestli váš vybraný spotřebič disponuje funkcí „No-Frost“, abyste odmrazování řešit nemuseli.

Ušetřit můžete i během praní. Zatímco rodina s dětmi potřebuje pračku o objemu pět až sedm kilogramů, vám úplně postačí tři až 3,5 kilogramu. Ačkoliv obě stojí zhruba stejně, menší pračka má mnohem nižší spotřebu energie během praní. Také při výběru myčky nádobí sáhněte po té menší, s šířkou 45 centimetrů, a i zde si ohlídejte spotřebu.

Nákup potravin

Velkou část nákladů singles „spolyká” jídlo. Tito lidé se totiž často stravují v restauracích (týká se to především mužů, kteří nevaří). Zkuste si  jeden či dva měsíce vést přesné záznamy o tom, kolik a za co utrácíte. Možná budete překvapeni, jak velkou sumu projíte v obědech, propijete v kávě v kelímku, necháte v automatu na recepci, ze kterého každé odpoledne dolujete čokoládovou tyčinku, nebo kolik vás stojí oblíbené hranolky ve fast foodu.

Domácím vařením můžete ušetřit tisíce korun měsíčně, obzvlášť v případě, že si budete nosit do práce vlastní obědy. Jestli vás nebaví vařit pro jednoho, můžete toho navařit víc a zbylou porci zamrazit a sníst ji třeba za týden. Nebo si pořiďte kuchařku pro singles a vařte podle ní.

Pojištění a úspory

I lidé, kteří žijí sami, by měli myslet na ochranu své osoby a sjednat si pojištění. Ale jaké je pro ně nejvhodnější - životní, nebo úrazové?

Samotné úrazové pojištění nepředstavuje komplexní ochranu pro singles, stejně jako ji nepředstavuje pro živitele rodiny. I singles, respektive hlavně singles, protože spoléhají jen sami na sebe, jsou ohroženi rizikem nemoci, kterou řeší jedině životní pojištění. Tedy není pro ně určitě zbytečným produktem. Pro singles je zbytečné riziko smrti z jakékoli příčiny (životní pojištění), stejně ale i riziko smrti z důvodu úrazu (úrazové pojištění).

Singles by také neměli zapomínat na finanční rezervu, která je ochrání, v případě nenadálého výpadku příjmu, například v důsledku ztráty zaměstnání. Proto mějte vždy po ruce finanční úspory minimálně v takové výši, která pokryje vaše výdaje alespoň po dobu šesti měsíců.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Žiju sama a nevyplatí se mi pořizovat auto. Přesto občas potřebuju vyrazit na nákupy, za svou matkou nebo na návštěvu za kamarádkou. Slyšela jsem, že existuje cosi jako sdílení aut. Co přesně to znamená a kolik to stojí?
Sdílení aut nabízí v Česku několik firem. Jeho princip spočívá v tom, že jezdíte autem jen tehdy, kdy ho skutečně potřebujete. A když ho nepotřebujete, jezdí s ním někdo jiný. Šetříte tak náklady, protože nemusíte platit pořizovací cenu, pojištění, opravy, a zároveň i životní prostředí. Obvykle platíte pouze paušální poplatek (v řádech pár stokorun měsíčně) a poté podle ujetých kilometrů (ceny se pohybují kolem pěti korun za kilometr). Nebo vyzkoušejte spolujízdu. Existují speciální weby, například jizdomat.cz, na kterých si můžete vyhledat, kdo jezdí vaším směrem, nebo sama zadat poptávku na jízdu. O náklady se podělíte a ještě se můžete seznámit se zajímavými lidmi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám