Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak správně postupovat při výpovědi

Novinky, bab

V současné době kvůli zhoršenému ekonomickému výhledu souvisejícímu s pandemií koronaviru a přijatými vládními opatřeními čelí některé firmy situaci, kdy musí propouštět. Pracovní poměr zaměstnance tak může skončit výpovědí, ale i dohodou. Jedná se o dva rozdílné způsoby, které nelze zaměňovat. Každý má jiné podmínky a může mít i jiné následky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pokud zaměstnanec dostane výpověď z tzv. organizačních důvodů (např. rušení částí zaměstnavatele nebo nadbytečnost), pak jeho nároky vyplývají přímo ze zákoníku a má nárok na odstupné. Jeho výše se určuje podle délky doby zaměstnání v dané firmě.

Výše odstupného

  • Pracovní poměr trval méně než rok, zaměstnanec má nárok na odstupně ve výši jednoho měsíčního platu.
  • Pracovní poměr trval alespoň jeden rok, ale méně než dva roky, výše odstupného pak činí dvojnásobek průměrného měsíčního platu.
  • Pracovní poměr byl delší než dva roky, odstupné je pak ve výši trojnásobku průměrného měsíčního platu.

Zaměstnanec má zároveň nárok ve firmě pracovat i po další dva měsíce, po které mu běží výpovědní doba. Pokud pro něj zaměstnavatel po tuto dobu nemá práci a sdělí mu, že nemusí do firmy chodit, jedná se o překážku v práci na straně zaměstnavatele. V takovém případě pak máte nárok na plnou náhradu mzdy.

Kdy máte nárok na odstupné a jaké daně se z něj platí

Finance

V případě, že s výpovědí nesouhlasíte, například se domníváte, že si zaměstnavatel organizační důvody účelově vymyslel, můžete se obrátit na soud.

„Neplatnost výpovědi je nutné napadnout u soudu nejpozději do dvou měsíců po uplynutí výpovědní doby. Zároveň, pokud si chce zaměstnanec zajistit nárok na náhradu mzdy pro případ, že by se u soudu ukázalo, že výpověď byla skutečně neplatná, musí oznámit zaměstnavateli, že trvá na dalším zaměstnávání,” upozornil David Šupej, advokát Sedlakova Legal.

Jak dále uvedl, pokud by celková doba, za kterou by měla zaměstnanci příslušet náhrada mzdy, přesáhla šest měsíců, může soud za další období náhradu přiměřeně snížit, při splnění dalších podmínek.

Lidé se častěji pojišťují proti ztrátě zaměstnání

Finance

Pracovní poměr také může skončit dohodou. V takovém případě je ale třeba být obezřetný. „Špatně formulovanou dohodou, byť by ve skutečnosti byla uzavírána z organizačních důvodů, se zaměstnanec může připravit o nárok na odstupné,” uvedl Šupej.

Abyste o odstupné nepřišli, je proto nutné, aby v dohodě byl buď výslovně uveden předmětný důvod, například nadbytečnost, zrušení daného pracovního místa apod., nebo aby odstupné bylo v dohodě přímo sjednáno.

Je třeba mít na paměti i to, že u dohody o rozvázání pracovního poměru se neuplatňuje žádná výpovědní doba, takže pracovní poměr může skončit už dnem jejího podpisu.

Po ztrátě zaměstnání je nárok na vratku daně

Finance

„Zaměstnanec by si měl buď vzít čas na rozmyšlenou, nebo se alespoň s někým poradit, pokud si není jist, co pro něj obsah dohody znamená,” doporučil Šupej. Jak dále dodal, zaměstnanec totiž nemá povinnost dohodu podepsat a může vyjednávat o jejích podmínkách, například i o výši odstupného.

„Zákoník práce u odstupného při uzavření dohody o rozvázání pracovního poměru z tzv. organizačních důvodů, včetně nadbytečnosti, upravuje jen spodní výši odstupného. Obě strany se proto mohou dohodnout, a v praxi se tak i často děje, že odstupné bude vyšší než zákonné minimum,” dodal Šupej.

Anketa

Dostali jste kvůli pandemii koronaviru a souvisejícím vládním opatřením od zaměstnavatele výpověď?
Ano
21,8 %
Ne
78,2 %
Celkem hlasovalo 234 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám