Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak řešit energie v pronajatém bytě

Novinky, bab

Ať už je člověk pronajímatel či nájemce, musí mít vyřešenu problematiku odběru energií, resp. to, který z nich uzavře smlouvu s dodavatelem energií. Možné jsou dva způsoby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Smlouvu s dodavatelem má uzavřenu pronajímatel

Pokud patříte mezi ty, kteří chtějí mít pod kontrolou odběr energií v bytě, který pronajímáte, chcete se vyvarovat případných dluhů a neuhrazených faktur nájemníkem, je pro vás výhodnější mít s dodavatelem uzavřenou smlouvu a od nájemníka pak vybírat zálohy.

Tato možnost je vhodná i v případě, pokud byt pronajímáte častěji různým nájemcům, vyhnete se tak situaci, kdy budete muset při každé změně nájemce vše přepisovat na nového.

Veškeré dodavatelem energií předepsané platby však musí pronajímatel platit pravidelně a včas, bez ohledu na to, zda mu sám nájemce platí řádně a ve smluveném termínu.

Energošmejdi nepolevují, karanténa jim nahrála

Koronavirus

Při uzavírání nájemní smlouvy si pronajímatel a nájemce musí společně odsouhlasit i výši zálohových plateb. Přeplatky či nedoplatky se pak vyrovnají při ročním, případně závěrečném vyúčtování. V případě, že dojde k ukončení nájmu v době, kdy ještě nebylo provedeno pravidelné vyúčtování odběru elektřiny, je vhodné dodavatele požádat o mimořádně vyúčtování.

„Zákazníkům stačí provést samoodečet a stavy společně se žádostí o mimořádné vyúčtování zapsat do webové kanceláře nebo poslat e-mailem. Dodavatel pak vystaví fakturu v mimořádném termínu,“ uvedl Robert Šíma ze společnosti Bohemia Energy. Ta to provede bezplatně, nicméně je třeba počítat s tím, že provozovatel distribuční soustavy může mimořádné vyúčtování zpoplatnit podle svého aktuálního ceníku.

U plynu mimořádné vyúčtování distribuční společnosti zpravidla neumožňují, nebo pouze v jimi daném období. Vypořádání mezi pronajímatelem a nájemcem tak bude muset proběhnout později, až když pronajímatel obdrží řádnou vyúčtovací fakturu.

Finanční poradna: Jak se bránit smluvní pokutě od dodavatele energií

Finance

Pronajímatelé ve snaze vyhnout se případným nedoplatkům, které jsou pak nuceni po nájemníkovi vymáhat, obvykle nastavují zálohy o něco vyšší. Ovšem i v tomto případě jsou jistá omezení. Zákon totiž říká, že změna výše měsíční zálohy musí být v oznámení řádně odůvodněna, jinak ke zvýšení nedojde.

„Může jít třeba o změnu ceníku dodavatele, změnu samotného dodavatele nebo instalaci energeticky náročných spotřebičů i změnu v počtu osob, které bydlí na dané adrese,“ doplnil Jan Kovalský z Energie ČS.

Pro nájemníka je smlouva vedená na pronajímatele výhodná v tom, že se nemusí starat o žádnou další smlouvu ani extra účet, kam by měl posílat platby za energie. Na druhou stranu si ale nemůže podle svých preferencí vybrat dodavatele elektřiny či plynu, kterého by chtěl on, a platit tak třeba výhodnější cenu, než kterou má sjednanou pronajímatel nemovitosti.

Smlouvu s dodavatelem uzavře nájemce

Energie v pronajatém bytě je možné řešit i tak, že je smlouva s dodavatelem napsaná na nájemce, který si tak může vybrat toho nejvýhodnějšího a sám si s ním domluvit i výši záloh apod.

„Majiteli nemovitosti ubude papírování, nemusí se obávat, jestli jsou všechny platby za energie včas uhrazené, ani řešit případné nesrovnalosti ve vyúčtování,“ doplnil Kovalský.

Pro vlastníka nemovitosti to však může mít nevýhodu v tom, že narazí na nepoctivého nájemce, který nebude včas nebo dokonce vůbec platit, až dojde k odmontování měřidla.

Jak odborníci doporučují, je proti tomu dobré se pojistit ve smlouvě a jasně tam vymezit odpovědnost. Tu by měl nést ten, kdo přerušení dodávek způsobil. Náklady na odpojení a opětovné připojení se pohybují v řádech tisíců korun, proto je dobré se těmto nepříjemnostem vyhnout.

Ať se do nemovitosti stěhujete jako nájemce či jste na straně pronajímatele, trvejte na zapsání stavu měřidel do předávacího protokolu. Může vám to ušetřit starosti i peníze ve chvíli, kdy se vám spotřebovaná energie bude zdát ve vyúčtování příliš vysoká a budete ji chtít reklamovat.

Anketa

Která varianta vám přijde výhodnější?
Energie psané na pronajímatele
63,9 %
Energie psané na nájemce
36,1 %
Celkem hlasovalo 349 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám