Hlavní obsah

Finanční odborníci poradit nedokážou, Češi v jejich doporučeních tápou

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět financí je čím dál složitější a běžní občané mají velké problémy se v jeho zákonitostech či nabízených produktech vyznat. Jak ukázal opakovaný průzkum České bankovní asociace (ČBA) zaměřený na finanční gramotnost, Češi mají znalosti jen průměrné. Nejvíce pak tápou v doporučeních finančních odborníků, kteří by jim měli mnohé vyjasnit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

I přesto, že se finančnímu vzdělávání obyvatelstva věnuje v posledních letech velká pozornost, míra informovanosti Čechů je v tomto směru stále nízká. Není divu, svět financí se neustále mění, novelizují se zákony, banky i nebankovní společnosti zaplavují finanční trh novými produkty, a pro mnohé z nás je tak čím dál těžší všemu dostatečně porozumět.

„Naše znalosti se dlouhodobě příliš nezlepšují. Často je to proto, že jsme si ke světu financí vybudovali negativní vztah. Peníze pro nás často znamenají jen počty a spoustu definic. Jedním z důvodů může být i to, že jsme přesyceni odbornými informacemi, ve kterých se nevyznáme,“ upozornila Helena Brychová z ČBA.

A bohužel, jak vyplynulo z průzkumu, finanční odborníci a specialisté, kteří by měli běžným občanům s orientací nejvíce pomoci, v tomto směru často selhávají. Odborné informace, které lidé dostávají, jsou skutečně kamenem úrazu, dva z pěti Čechů tvrdí, že doporučení finančních poradců jsou pro ně nesrozumitelná.

Foto: David Ryneš, Novinky

V čem Češi v oblasti financí nejvíce tápou

„Téměř čtvrtina respondentů dále přiznala, že světu financí nerozumí vůbec a každý sedmý dotázaný si informace o penězích neumí dohledat nebo mu dělají potíže početní úkoly a údaje uváděné v procentech,“ doplnila Jana Hamanová z agentury SC, která průzkum mezi tisícovkou Čechů pro ČBA realizovala.

Každý osmý Čech navíc nechápe základní principy spojené s fungováním peněz. Pouhá pětina lidí v oblasti financí problém nemá.

Finanční gramotnost Čechů se nelepší

Stejně jako v předchozích letech projevili Češi v testu finanční gramotnosti jen průměrné znalosti a celkový Index finanční gramotnosti ČBA dosáhl 55 bodů ze 100, což je jen o bod více než vloni.

Pozitivní je, že se znalosti lidí nezhoršují, na druhou stranu však ani nelepší. A to i navzdory tomu, že se vzdělávání lidí ve finanční problematice věnuje čím dál víc společností.

Orientace ve financích je dle očekávání závislá na dosaženém vzdělání, kdy lidé se základním vzděláním nebo výučním listem v průměru nepřekročili hranici 50 bodů, vysokoškoláci naopak prokázali vědomosti o hodnotě 64 bodů. Finanční znalosti také o něco více projevují muži než ženy, dále pak lidé žijící ve velkých městech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám