Hlavní obsah

Exekutoři se přetahují s vymahači o čerstvé dlužníky

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soukromí soudní exekutoři se začali přetahovat s mimosoudními vymáhacími firmami o čerstvé dluhy, tedy ty, které ještě věřitel nezažaloval, a jsou tak před vyhlášením exekuce. Exekutorská komora chce, aby i exekutoři mohli posílat dlužníkům upomínky ještě před tím, než je pohledávka vůbec uplatněna u soudu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Soudní exekutoři chtějí nabídnout své zkušenosti a kapacity k využití v ostatních oblastech vymáhání pohledávek, díky čemuž by mohlo dojít ke zrychlení a zefektivnění celého procesu. Jedná se například o činnosti týkající se insolvenčního řízení nebo zavedení kvalifikovaných předžalobních výzev rozesílaných soudními exekutory,“ uvedla Exekutorská komora ve svém novém programu „zodpovědného vymáhání“.

O tom, jak zlí vlci lezou k beránkům

Věřitelé by zkrátka za nimi chodili hned s čerstvými dluhy po splatnosti, ne až s exekučním titulem od soudu. Proti tomu se ohradila Asociace inkasních agentur (AIA), protože upomínání ještě nezažalovaných dluhů byla dosud jejich sféra působnosti.

„Exekutoři jsou vykonavatelé státní moci s tvrdými dopady na dlužníka, kdy mu zabavují majetek,“ tvrdí mluvčí AIA Jana Tatýrková.

„Mimosoudní inkaso je smírná fáze, kdy se věřitelé zastoupení inkasními agenturami chtějí s dlužníkem dohodnout na přijatelném řešení, nabízejí splátkové kalendáře,“ uvedla Tatýrková.

Zní to hezky, ale jak ukazují zkušenosti lidí, ani mnohé mimosoudní inkasní firmy nejednají v rukavičkách, na což často poukazuje i samotná AIA. Podle ní se ale působením exekutorů v mimosoudním inkasu naruší princip, kdy privátní soudní exekutor přeneseně vykonává část státní moci, přičemž ale „role státu nikdy nespočívala ve výkonu mimosoudního inkasa privátních pohledávek“.

Dva se perou, třetí sklízí

Mezi inkasními agenturami a exekutory se pohybují advokáti. Ti posílají jak předžalobní upomínky, tak i podávají žaloby a jménem věřitelů si najímají exekutory.

Na trhu dlužníků se úspěšně a celkem nenápadně etablují skupiny advokátů, kteří ve spolupráci s programátory vyvíjejí webové a mobilní aplikace i pro drobné věřitele, nejen pro velké korporace a společnosti. Od okamžiku, kdy se i menší věřitel rozhodne, lze přes ně během minuty spustit celý proces od upomínky přes podání žaloby až k exekuci.

Rozjezd vymáhání přes chytrý mobil

Věřitel, a také fyzická osoba, má na chytrém mobilu či počítači v každý okamžik přehled, jak proces s jeho pohledávkou postupuje. „Vstup mobilních aplikací do inkasa menších pohledávek je neodvratný. Především menší věřitelé z řad občanů nechtějí obcházet kanceláře právníků, studovat, jaké jsou vlastně právní rozdíly mezi inkasní agenturou a exekutorem, ale chce, aby co nejdříve s dlužníkem začal někdo rychle a legálně jednat a dát věc do procesu,“ konstatuje Tomáš Medřický ze systému ePohledávky.cz.

Má pravdu. Nájemník neplatí za pronájem, nebo naopak majitel domu nevrací nájemníkovi přeplatek z ročního vyúčtování služeb, či nechce vrátit kauci, a to aby pak šel oprávněný kvůli tomu na právnickou fakultu. „Takto stačí nafotit smlouvu, vyplnit údaje a odeslat to,“ ukazuje na mobilu Medřický.

Není správné žádat od věřitelů poplatky či zálohy předem
Tomáš Medřický, ePohledávky.cz

Během roku má jeho systém ve správě čtrnáct tisíc případů za zhruba miliardu korun. Je pak podle něho na právním týmu zapojeného do tohoto elektronického systému, aby zjistil šance vymožení, poslal upomínku či poté na soud žalobu. „Především není správné žádat od věřitelů poplatky či zálohy předem. Férové je inkasovat až procenta ze skutečně vymožené částky,“ zdůraznil Medřický.

Běžné provize až za úspěch se pohybují kolem dvaceti procent z vymožené částky. Žádné složité výpočty záloh předem.

Právě tento model je ovšem trnem v oku řadě menších inkasních agentur, které dopředu kasírují poplatky od věřitelů bez valného výsledku, a hlavně velké části exekutorů. Ti totiž až na pár výjimek prosazují, aby věřitelé museli platit zálohy na náklady bez ohledu na vymožení. Ze zákona.

Výběr článků

Načítám