Hlavní obsah

ERÚ varuje před smlouvami se sankcemi za ušlý zisk

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetický regulační úřad (ERÚ) varuje spotřebitele před uzavíráním smluv s dodavateli plynu či elektřiny, kteří za předčasné ukončení smluvního vztahu chtějí po lidech zaplatit nejen obvyklou pokutu, ale i ušlý zisk. Ten přitom může být několikanásobně vyšší než pokuta samotná a vymáhaná částka se může ve výsledku pohybovat i v řádu desetitisíců korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

ERÚ upozornil, že se s touto zákeřnou praktikou setkává stále častěji. „Samotná pokuta za předčasné ukončení smlouvy se nejčastěji pohybuje okolo pěti tisíc korun,“ uvedl radní ERÚ Ladislav Havel.

„To však některým dodavatelům nestačí a naúčtují spotřebiteli ještě ušlý zisk. Ve smlouvě toto ustanovení bývá uvedeno ve formě vzorce, kdy se ušlý zisk vyčíslí jako část očekávané spotřeby, kterou již nevyčerpáme,” přiznal radní ERÚ.

„S žádostí o pomoc se na nás obrátil například senior, po kterém chtěl dodavatel zaplatit za předčasně ukončenou smlouvu přes sedmdesát tisíc korun, a to od něj plyn odebíral sotva měsíc. I když šlo o extrémní případ, částky přesahující deset tisíc už tak výjimečné nejsou,“ dodal Havel.

Příklad z praxe
Dodavatel požaduje 300 korun ušlého zisku za každou megawatthodinu (MWh) očekávané spotřeby.
Domácnost užívá přímotopy, spotřebuje 7 MWh elektřiny ročně.
Do řádného ukončení smlouvy zbývá 5 let.
Ušlý zisk = 300 x 7 x 5 = 10 500 korun.
Tato částka nezahrnuje samotnou pokutu za předčasné ukončení smlouvy. Ta se nejčastěji pohybuje okolo 5000 korun.

Energetický úřad upozornil, že ujednání o smluvních sankcích jsou v textech smluv často skrytá, obtížně čitelná, či objektivně nesrozumitelná.

Smlouvu je tak podle něj nutné vždy opravdu důkladně prostudovat ještě před podpisem a trvat na objasnění významu nesrozumitelných ustanovení.

„Pokud se vám zdá smlouva v oddílu pojednávajícím o sankcích příliš složitá a dodavatel se brání srozumitelnému vysvětlení, měli byste ji zavrhnout. Na trhu si můžeme vybírat přinejmenším z několika desítek nabídek, vyberte si takovou, která na vás nelíčí zákeřné pasti,“ zdůraznila radní ERÚ Martina Zemanová.

Finanční poradna: Jak se bránit smluvní pokutě od dodavatele energií

Finance

Délku smluv na dobu určitou uzavíraných s dodavateli energie dnes prakticky nic neomezuje. Výjimečné tak nejsou ani případy, kdy se lidé uvazují i na deset let.

„S tímto problémem by spotřebitelům mohla částečně pomoct novela energetického zákona, která zkrátí maximální možnou délku smluv na dobu určitou, čímž se omezí i sankce od toho odvozené,“ připomněla Zemanová.

Novela, kterou se aktuálně zabývá Senát, počítá s tím, že maximální délka smlouvy se zkrátí na tři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám