Hlavní obsah

Energie zlevní, delší fixace se nevyplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny elektřiny i plynu pro domácnosti budou v tomto roce klesat. V nabídkách dodavatelů se totiž začne během následujících měsíců postupně projevovat pokles velkoobchodních cen na burze z poslední doby. Těm, kteří si chtějí cenu energií fixovat, se to podle odborníků vyplatí udělat jen na kratší dobu.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„S dlouhodobými fixacemi je vhodné ještě nějakou dobu počkat. Dodavatelé si ještě nesáhli na dno a proces postupného snižování cen ještě probíhá. Teď bych doporučil smlouvu na dobu neurčitou nebo fixaci na rok,“ řekl Právu analytik ENA Jiří Gavor.

Optimální doba pro dlouhodobější fixaci nastane až ve druhém pololetí, míní Gavor.

I podle Petra Lajska ze společnosti Purple Trading dává nyní smluvní zafixování cen smysl spíše na kratší období, třeba do konce roku, aby zákazníci získali stabilní ceny na nadcházející zimu.

Cena plynu pro evropský trh výrazně klesla

Ekonomika

Výrazné zlevnění se nečeká

Lajsek však varoval před příliš velkými očekáváními. „Spotřebitelé se výrazného zlevnění patrně nedočkají. Pád cen na burze vykompenzuje navrácení poplatku za obnovitelné zdroje a nárůst poplatků za distribuci,“ upozornil.

Od ledna totiž tyto platby u elektřiny vzrostly v průměru o 1300 Kč za spotřebovanou megawatthodinu. Průměrná domácnost ročně spotřebuje zhruba tři megawatthodiny.

Spotřebitelům se vyplatí i smlouvy na dobu neurčitou. „Tam však může cena kolísat podle toho, jak dodavatel nakoupí na burze,“ upozornil Lajsek.

Konkurenční boj na trhu teď podle Gavora zuří zejména o nové klienty, a tak v první řadě budou představeny nové produkty právě pro ně. Pro zákazníka to znamená, že dostane nejlepší cenu, když přejde ke konkurenci.

Úspora 2000 korun

„Smlouvy budou v řádu stokorun za megawatthodinu níže než loňské ceny,“ podotkl Gavor. Zatímco u elektřiny se teď typicky platí 4200 až 4800 korun za MWh silové elektřiny, budoucí ceny se posunou do pásma 3600 až 4200 Kč.

Roční úspora při typické spotřebě tak bude po zlevnění činit téměř dva tisíce korun. K ceně je ovšem potřeba připočítat regulovanou část, takže konečný účet je vyšší.

Velkoobchodní ceny, od nichž se odvíjejí ceníky dodavatelů, podle Gavora sestoupily na dno. „Už delší dobu jsou velice nízko. I když běží topná sezona a jsou pořádné mrazy, na velkoobchodních cenách se to neprojevilo a jsou pořád velice příznivé,“ zhodnotil.

Když dodavatel energií nevrací přeplatek, lze snížit zálohy

Finance

Plyn se nyní na burze prodává za cenu pod 30 eur (740 Kč) a elektřina za 90 eur (2200 Kč) za megawatthodinu.

„Neočekávám, že by u plynu mohly ceny výrazněji klesnout. Už to, že velkoobchodní cena elektřiny klesla pod devadesát eur, je obrovský úspěch. Takže ani zde nevidím prostor pro další pokles,“ doplnil Gavor.

Podle energetického analytika Ušetřeno.cz Jiřího Vrňáka je zlevnění energií na burze dáno u elektřiny snížením cen emisních povolenek a u plynu v důsledku zvýšené konkurence mezi těžaři a dovozci zkapalněného plynu LNG.

„Aktuální, spotová cena na burze kolem devadesáti eur je dokonce výrazně pod úrovní, která byla na trhu na začátku předloňského roku, tedy ještě před energetickou krizí,“ podotkl Lejsek.

Anketa

Máte fixované ceny energií?
Ano
63,4 %
Ne, ale uvažuji o tom
6,5 %
Ne, a ani to neplánuji
30,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5157 čtenářů.

V Česku byl loni zprovozněn rekordní počet solárních zdrojů. I tak zaostáváme

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám