Hlavní obsah

Důchodci se letos mohou dočkat ještě třetí valorizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští důchodci by se letos mohli dočkat hned dvou mimořádných valorizací penzí, domnívá se ekonom Lukáš Kovanda. Důchody byly letos valorizovány, jak je obvyklé, v lednu a v rámci už schválené mimořádné valorizace budou dále navýšeny od letošního června, kdy stát důchodcům přidá v průměru 1017 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Inflace však bude letos i kvůli válce na Ukrajině podle Kovandy tak citelná, že budou pravděpodobně už v listopadu splněny podmínky i pro druhou letošní mimořádnou valorizaci.

Ke druhé letošní mimořádné valorizaci penzí dojde v listopadu nebo prosinci.
Lukáš Kovanda, ekonom

Podmínky pro červnovou mimořádnou valorizaci se splnily letos v lednu, kdy došlo k růstu příslušného podkladového inflačního ukazatele o pět procent v porovnání s červnem 2021, což byl poslední měsíc, který zohledňuje letošní lednová řádná valorizace.

Důchody budou od června vyšší v průměru o tisícovku

Finance

„Jestliže bude pokračovat letošní silná meziměsíční dynamika inflace, která byla zatím patrná jak u čísel za leden, kdy se kvůli přeceňování dala čekat, tak ale i za únor, už nejspíše letos v červnu, nebo červenci budou splněny podmínky pro druhou letošní mimořádnou valorizaci. K té musí ze zákona opět dojít v pátém měsíci od splnění podmínek pro ni, tedy letos v listopadu, nebo prosinci,“ uvedl Kovanda.

Zdražování sílí

Dodal, že je pravděpodobné, že druhá mimořádná valorizace by byla procentuálně nižší než první mimořádná valorizace, kterou představuje nárůst zásluhové části penze o 8,2 procenta. Základní výměra, kterou mají všichni důchodci stejnou (3900 Kč), se mimořádnou valorizací nenavyšuje.

Jak se zvýší důchody po mimořádné valorizaci

Ekonomika

Například člověk, který nyní pobírá důchod 16 000 korun měsíčně, si díky červnové mimořádné valorizaci přijde navíc na 993 korun. Od června tedy bude pobírat 16 993 korun.

„Jestliže bude nárůst zásluhové části na základě inflačního vývoje mezi letošním lednem a červnem odpovídat například 5,5 procenta, v listopadu se člověk s uvedeným důchodem 16 993 korun dočká navýšení o dalších 720 korun. Důchod takového člověka tedy bude činit 17 713 korun, a bude tak hned o 1713 Kč vyšší, než je nyní,“ spočítal Kovanda.

Meziroční růst spotřebitelských cen se v ČR v únoru vyšplhal na 11,1 procenta, což byla nejvyšší hodnota od června 1998. Údaj přitom ještě nezahrnuje dopady války na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám