Hlavní obsah

Domácnosti Čechů nejčastěji ničí voda a zloději

Novinky, bab

Nejčastější příčinou majetkových škod v domácnostech, kterou řešila téměř polovina Čechů, je únik vody. Tou další je vloupání, s nímž se setkali tři z deseti Čechů. A přestože nepříjemnosti způsobené požárem figurují na chvostu pojistných událostí, právě z ohně panují mezi Čechy největší obavy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ukázal to průzkum agentury Ipsos pro společnost AXA mezi tisícovkou zástupců české populace.

Únik vody je evergreen

Vytopená domácnost patří mezi nejtypičtější majetkové škody. Řešila ji téměř polovina českých domácností. S únikem vody a poškozením domácnosti - ať už z důvodu prasklého potrubí, nefunkčního kohoutku, nebo poškozené hadice od pračky - se nejčastěji setkali lidé z Ústeckého kraje, kde se tato nepříjemnost stala 52 procentům dotázaným.

Průzkum ukázal, že s tímto problémem často zápolí i obyvatelé hlavního města, vytopenou domácnost už řešil každý druhý Pražan.

„Únik vody je evergreen, který každoročně způsobuje v domácnostech nejvíce škod, ať už škoda vznikne vodovodní havárií v bytě klienta nebo škodu způsobí jeho nepozorný soused,“ uvedl Karel Žyla, manažer PR a komunikace AXA v ČR a SR.

Vloupání do domácností má vrchol během léta

Na druhém místě mezi příčinami vzniku škod na majetku je vloupání do bytu, domu, garáže nebo zahrady. Zhruba tři z deseti Čechů museli někdy řešit nějakou formu vloupání.

Nejvíce vloupání do domácností lze sledovat během letních prázdnin. „V období letních měsíců roste počet vyloupených domácností a při nepojištěné domácnosti se návrat z dovolené může stát nezáviděníhodným zážitkem,“ uvedl Žyla.

Vykradení bytu, domu, sklepa nebo garáže postihuje nejčastěji domácnosti v Praze, špatné zkušenosti s ním mají dvě pětiny lidí. Naopak na Vysočině se s následky vloupání musel vyrovnat jen každý sedmý dotázaný.

Největší obavy panují z požárů

I přesto, že škody způsobené požárem mají nejmenší zastoupení, podle průzkumu postihly jen tři procenta domácností, Češi se požáru bojí nejvíce (37 procent).

Na druhé místo se řadí obavy z vloupání - třetina dotázaných Čechů má strach z vloupání a odcizení majetku. Nejsilněji ho pociťují Pražané - 47 procent. Naopak nejmenší obavy panují u obyvatel Královéhradeckého kraje (pětina dotázaných).

Strach z vloupání je obecně nižší v malých obcích než ve velkých městech, kde existuje větší pravděpodobnost vloupání. V malých obcích do tisícovky obyvatel se vloupání obává pětina respondentů, zatímco ve velkých městech nad 100 tisíc obyvatel se vloupání a odcizení majetku bojí více než dvě pětiny respondentů.

Ve výčtu obav se objevuje i strach z působení přírodních živlů. Živelních škod se obává více než čtvrtina Čechů. Nejvíce v Královéhradeckém kraji - 44 procent obyvatel, nejméně pak v Praze - 14 procent lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám