Hlavní obsah

Domácí mazlíčci jsou drahý špás. S náklady na veterinu může pomoci pojištění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimálně v každé druhé české domácnosti mají nějakého domácího mazlíčka, nejčastěji psa či kočku. Během posledních lockdownů se navíc například počet psů zvýšil až o 15 procent. S jejich pořízením ovšem vzrostou náklady domácností i na desítky tisíc, výjimkou nejsou ani stovky tisíc ročně. Nejdražší je veterinární péče, ovšem tyto výdaje je možné za určitých podmínek pojistit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Češi zvířata milují, svědčí o tom i jejich počet v tuzemských domácnostech. Mezi nejoblíbenější zvířecí parťáky patří kočky a především pak psi. Podle zatím posledního většího průzkumu na téma domácích mazlíčků v Česku, který v roce 2019 provedla agentura Nielsen Admosphere, vlastní psa dvě pětiny Čechů.

Během pandemie navíc mnoho lidí projevilo výrazný zájem o pořízení psích společníků, valná většina psích útulků se konečně skoro vyprázdnila a na štěňata od chovatelů se tvořily dlouhé pořadníky. Dle odhadu veterinářů si tak psa pořídilo nově 15 procent domácností. Co do počtu koček a psů v poměru k počtu obyvatel patříme v evropském měřítku dokonce ke špici.

Domácí mazlíčci v Česku došli, zájemců je moc

Domácí

Za štěně i desítky tisíc

S prvním větším výdajem musíte počítat hned na počátku, a to zvlášť tehdy, pokud se vaše domácnost rozroste o štěně z chovatelské stanice. Například průměrná cena štěněte německého ovčáka s průkazem původu činí aktuálně kolem 10 až 15 tisíc korun, labradorského retrívra pořídíte za 15 až 25 tisíc korun, jorkšírského teriéra za 15 až 30 tisíc. Za pejsky z útulku pak zaplatíte podstatně méně, tzv. adopční poplatek se obvykle pohybuje v částkách od několika stokorun po pár tisícikorun.

Další stovky až tisíce korun vydáte za očkování i čipování. „Ze zákona je nutné psa očipovat, což znamená vytáhnout z peněženky asi 500 až 900 korun. Další zákonnou povinností je psa přihlásit na městském úřadě v místě vašeho trvalého pobytu a následně za něj platit pravidelný roční poplatek. Jeho výši určuje příslušná obec, kupříkladu v Praze činí 1500 korun,“ uvedl Jan Moravec ze společnosti PetExpert, která specializuje na pojištění domácích mazlíčků a jehož pojistitelem je ČSOB Pojišťovna.

Češi chovají miliony mazlíčků a rozhodně na nich nešetří

Finance

Také krmivo – granule, konzervy či různé pamlsky – vytahají z vašich peněženek další tisíce ročně. A zapomenout nelze ani na výdaje za pelíšky, hračky, obojek či kšíry, vodítko i oblečky, které jsou v současné době velmi oblíbené.

Výdaje za veterináře udělají vítr v peněžence

Pro mnohé majitele psa či kočky jsou však největší položkou výdaje za veterinární péči, které se během života zvířete mohou vyšplhat do desítek i stovek tisíc korun.

„Ne každý má to štěstí a jeho zvíře je celý život zdravé. Dvě pětiny majitelů psů bohužel musí sáhnout hlouběji do kapsy a za veterináře utratí mezi pěti až 20 tisíci korunami ročně. U středního plemene se tak celkové náklady za život psa pohybují v rozmezí 50 až 200 tisíc korun,“ doplnil Moravec.

Ceny léčby nejčastějších zdravotních potíží domácích mazlíčků začínají na jednotkách tisíc korun, ale i zde mohou náklady významně narůst v případě komplikací. „Mezi nejčastější problémy patří otitidy (záněty uší) či jiné dermatologické potíže – průměrná léčba se pohybuje kolem 3500 korun s rozptylem jeden tisíc korun až do cca 20 tisíc korun za léčbu s komplikacemi. Časté jsou gastro potíže, průjmy, zvracení. Tam se cenově pohybujeme průměrně kolem šesti tisíc korun s rozptylem od cca 1500 až 40 tisíc korun v případě komplikací,“ doplnil veterinární lékař Michal Dašek z pražské kliniky Fénix.

„V létě musel náš patnáctiletý jezevčík podstoupit operaci vyhřezlé ploténky. Náklady za operaci včetně magnetické rezonance a další zdravotní péče nás přišly na zhruba 45 tisíc korun,” uvedla pro Právo majitelka psa z Prahy.

Pojištění zvířete se vyplatí

Snížit náklady za veterináře však můžete i díky sjednanému pojištění domácích mazlíčků. V Česku ho mají sjednáno ale jen dvě procenta majitelů zvířat. Největší propojištěnost mají v Evropské unii Švédové, a to 70 procent. Za sousedních zemí jsou zvířata nejvíce pojištěna v Německu (šest procent), zatímco v Polsku a na Slovensku je tento produkt zatím na úplném začátku.

Ne každá pojišťovna vám ale zvíře pojistí. V současné době si tento produkt můžete sjednat u České podnikatelské pojišťovny (ČPP), Generali České pojišťovny, ČSOB Pojišťovny, pojišťovny Colonnade a Halali všeobecné pojišťovny.

Nabídka pojištění nákladů na veterinární léčbu
Colonnade - Pojištění domácích mazlíčků Dvě varianty pojištění: úroveň A - náklady za veterinární péči až do výše 30 tisíc Kč/úraz, škody způsobené zvířetem na zdraví či majetku až do 1 milionu Kč, spoluúčast 1000 Kč, pojistné 299 Kč/měsíc úroveň B - náklady za veterinární péči až do výše 15 tisíc Kč/úraz, škody způsobené zvířetem na zdraví či majetku až do 1 milionu Kč, spoluúčast 1000 Kč, pojistné 224 Kč/měsíc Nezohledňují věk ani hmotnost zvířete. Pojistí až pět zvířat.
ČPP - Pojištění psů Hafan Pět variant limitů pojistných částek (od 10 tisíc do 50 tisíc Kč) Věk psa od tří měsíců do osmi let Spoluúčast od 1000 Kč Cena pojistného od 940 Kč za rok
ČSOB Pojišťovna - PetExpert Čtyři varianty pojistných částek (pes - 35 tisíc, 45 tisíc, 80 tisíc a 120 tisíc Kč, kočka - 25 tisíc, 35 tisíc, 60 tisíc a 90 tisíc Kč) Věk zvířete od osmi týdnů do 10 let (resp. osmi či šesti let podle velikosti plemen), u koček do osmi let Spoluúčast min. 10 % Výše měsíčního pojistného: pes - podle varianty od 299 Kč do 599 Kč kočka - podle varianty od 199 Kč do 499 Kč
Halali - Pojištění psů Výše pojistné částky od 1000 do 60 tisíc Kč Minimální vstupní věk psa je pět měsíců, max. pak osm let Roční pojistné od 100 do 6000 Kč
Generali Česká pojišťovna -  Pojištění domácích mazlíčků Nabízí různé varianty v závislosti na věku i hmotnosti zvířete, dle toho je určena i výše pojistného Pes do 40 kg musí být mladší než 8 let, pes nad 40 kg musí být mladší než 4 roky a kočka musí být mladší než 8 let U nově sjednaných smluv je spoluúčast 10 % u léčení úrazu nebo nemoci. Dále se výše spoluúčasti mění v závislosti na věku zvířete
Zdroj: pojišťovny

Zároveň je ale třeba dodržet podmínky pojišťoven. Každá z nich má pochopitelně své vlastní, mají však shodný přístup k věku zvířete. Sjednat pojištění můžete zvířeti, které dosáhne věku zhruba kolem tří měsíců, nejvyšší věk pro jednání se pak liší podle velikosti plemen.

Například ČSOB Pojišťovna pojistí psy i kočky od osmi týdnů věku. Maximální vstupní věk je u malých plemen psů deset let, u středních plemen osm let a u velkých šest let. U koček je maximální věk při vstupu osm let. ČPP pojistí psa ve věku od tří měsíců do osmi let. U pojišťovny Halali je minimální vstupní věk pět měsíců a maximální pak osm let. U Generali ČP mají podmínku podle hmotnosti zvířete, pes do 40 kilogramů musí být mladší než osm let, pes nad 40 kilogramů pak mladší než čtyři roky a kočka musí být mladší než osm let. Na druhou stranu pojišťovna Colonnade věk ani hmotnost mazlíčka nezohledňuje.

Další podmínkou je, že zvíře musí být čipované, registrované a očkované. Pojišťovny nabízí několik variant produktů, také vyžadují vaši spoluúčast.

Anketa

Máte sjednané pojištění domácích mazlíčků?
Mám pojištěného psa.
16,7 %
Mám pojištěnou kočku.
1,7 %
Mám pojištěného psa i kočku.
0,9 %
Psa a/nebo kočku mám, ale nepojistil/a jsem ho.
62,7 %
Nemám ani psa, ani kočku.
18 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 954 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám