Hlavní obsah

Domácí mazlíčci v Česku došli, zájemců je moc

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř šedesát procent domácností v Česku má doma nějakého zvířecího mazlíčka. S prodlužováním sociální izolace si je pořizuje stále více lidí. Kromě psů a koček vzrostl zájem i o drobná domácí zvířata.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Článek

Poptávku ale nejsou prodejci schopni uspokojit. I v útulcích už není možné vybrat si třeba štěně, navíc nových zvířat přijímají tato zařízení výrazně méně.

„Prodeje drobných zvířat, jako jsou andulky, křečci, zakrslí králíci nebo morčata, vzrostly o 15 procent. Růst by mohl být ještě větší, ale tlumí ho nedostatek živých zvířat na trhu,“ řekl Právu ředitel řetězce PetCenter Vít Bukvic.

Zvíře lidem zpříjemňuje čas strávený doma

„Největší zájem o drobné domácí mazlíčky mají především rodiny s dětmi, kde bylo zřejmě impulsem k nákupu uzavření škol a omezené možnosti sociálního kontaktu. Hned po nich nejvíce nakupovali lidé, kteří žijí sami. Zvíře jim zpříjemňuje čas strávený doma,“ říká ředitel společnosti.

Podle něj rodiče pro své děti nejčastěji kupují křečky a morčata. „Důvody jsou jasné: jsou nenároční, ale zároveň se s nimi děti pomazlí. Ti tvoří drtivou většinu prodejů. Zbytek pak připadá na andulky či jiné ptáčky. U dospělých je to trochu jiné. Ženy preferují zejména zakrslé králíky. Chtějí mít něco roztomilého a opět zde hraje roli mazlení. To muži tolik nevyžadují. Ti dávají přednost různým papouškům a exotičtějším zvířatům do terárií, jako jsou třeba hadi, chame­leoni, případně želvy,“ dodává  Bukvic.

Havlíček: Rozvolněním vracíme do Česka život

Koronavirus

Poptávka podle něj ale už řadu měsíců převyšuje nabídku. „Kvůli dočasnému nedostatku zvířat na trhu je tento nárůst uměle tlumen. Kromě exotických zvířat, která se dovážejí, čerpáme primárně z českého trhu, a tak nezbývá než počkat na jarní vrhy,“ dodal Vít Buk­vic.

Zatím se o ně starají

Podle útulků to vypadá, že o ta zvířátka, která doma lidé už mají, se v současné době starají s větší láskou, a tak příjem útulků klesá.

Středoškoláci se do škol vrátí 7. prosince

Věda a školy

„Pokud jde o příjem nových zvířat, pohybujeme se na šedesáti až sedmdesáti procentech proti období před pandemickou dobou. Mírně klesá i odchyt psů ztracených nebo zatoulaných,“ řekla Právu Irena Seifertová, mluvčí Městské policie hl. m. Prahy, která provozuje přes 20 let útulek v Troji. Čtyři z pěti nalezenců se vrátí původním majitelům.

„Mezi nově přijímanými zvířaty nejsou téměř žádná štěňata, ostatní psi se vydávají novým nebo původním majitelům. V útulku teď máme dlouhodobě psy spíše starší, pro které se obecně hůře hledají majitelé. Přesto by si zasloužili nový domov. Jejich nabídku je možné sledovat na webových stránkách útulku,“ láká možné zájemce mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám