Hlavní obsah

Do obchodů Češi nemohou, nakupují online

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie koronaviru zavřela mnohé obchody a lidem nezbylo nic jiného než pořídit si v tu chvíli v kamenném obchodě nedostupné zboží na internetu. Během první vlny pandemie zaznamenaly e-shopy extrémní zájem zákazníků, který nepolevoval ani v následujících měsících. A nejinak je tomu i nyní během druhé vlny. Rekordní nárůst zaznamenal i nákup zboží na splátky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Češi se již roky učí nakupovat na internetu, počty lidí pořizujících si různé druhy zboží v tuzemských, ale i zahraničních e-shopech neustále rostou. Mnozí tak činí i opakovaně. Pandemie koronaviru do online obchodů přivedla i ty, kteří si tento způsob nakupování dosud odpírali.

Již v prvních týdnech celostátní karantény přesáhl meziroční růst e-commerce retailu podle Asociace pro elektronickou komerci (APEK) v dubnu celkově 40 procent.

Kromě prodeje potravin či drogistického zboží se zvýšila ale i poptávka po zboží, které pomáhalo lidem efektivně strávit čas v karanténě. Češi si ve velkém pořizovali počítače, hobby zboží či vybavení domácnosti.

Pandemie nejspíš změní nákupní zvyklosti Čechů

Koronavirus

Na splátky především počítače

Mnohé nebankovní společnosti evidují i nárůst online nákupů na splátky hned v několika sektorech. Například data společnosti Cofidis naznačují, že nejvíce se projevil v zájmu o počítače. Již v březnu byly prostředky vynaložené na jejich nákup o 90 procent vyšší než ve stejném období loňského roku, v dubnu dokonce o 200 procent.

E-shopy s elektronikou praskají už teď ve švech, nárůst objednávek je až 80 procent

Vánoce

„Nákup počítačů a notebooků vyvrcholil v květnu, kdy byl objem investovaných prostředků do této komodity skrze nákup na splátky meziročně o 330 procent vyšší,“ doplnil Cyril Křůpala ze společnosti Cofidis.

Jak dále zmínil, enormní zájem o počítačovou techniku byl způsoben právě novou situací, v níž se mnohé rodiny ocitly. „Lidé potřebovali počítač jednak při práci na home office a zároveň k online školní výuce dětí. I nyní lze předpokládat zvýšený růst zájmu o toto zboží, ten ale bude ve větší míře spojený spíše s nadcházejícími Vánoci,“ dodal Křůpala.

Přehledně: Jak předejít zklamání při nákupu v e-shopech

Finance

Rekordní nákupy hobby produktů

Nákupy na splátky zaznamenaly rekordy i v dalších sektorech. Například u zboží pro dům, zahradu a hobby začaly prudce růst v dubnu, v červnu se pak vyšplhaly na meziroční 200procentní růst. Extrémně zvýšený zájem pak nepolevil ani v červenci.

Obdobná byla situace i u vybavení domácnosti, kdy objem nákupů na splátky v květnu dosáhl téměř o 130 procent více oproti stejnému období loňského roku. Ještě vyšší nárůst byl u sportovního vybavení, kde se květnový objem financování nákupem na splátky meziročně zvýšil o 150 procent.

Češi splácejí

I přesto, že nákupy na splátky během první koronavirové vlny rekordně rostly, při splácení zboží se zákazníci nepotýkají s většími problémy.

„Sledujeme, že v případě nákupu na splátky online platí vzorná platební morálka. 99 procent klientů nemá se splácením žádný velký problém. Zároveň je evidentní, že lidé nakupovali zejména zboží z kategorií dlouhodobé spotřeby, u kterého dává nákup na splátky největší smysl,“ dodal Křůpala.

Nový odklad splátek už se škraloupem

Finance

Reklama

Související témata:

Související články

Krize naučila Čechy kupovat módu online

Jarní zavření kamenných obchodů kvůli epidemii koronaviru donutilo řadu lidí nakupovat přes internet i oblečení. Přestože se většinou do prodejen v nákupních...

E-shopy ve velkém loví brigádníky

Provoz mnoha podniků a firem opět ochromil koronavirus a další vládní opatření. Jsou ale i oblasti, které v době covidové sílí. Týká se to v prvé řadě...

Výběr článků

Načítám