Hlavní obsah

Knihkupci doufají, že je udrží e-shop a rozvozy

Právo, mip, plk, rap, pch

Mezi těmi, kdo nyní museli kvůli vládním nařízením zavřít své podniky, jsou i knihkupci, kteří ve čtvrtek požádali vládu, aby mohli mít otevřeno. Zatím část z nich doufá, že je udrží při životě alespoň internetové objednávky a rozvoz.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Knihkupci věří, že se situace brzy uklidní.

Článek

„Pokud to půjde, pokusíme se udělat maximum náhradních řešení. Stejně jako na jaře bychom chtěli knihy rozvážet za lidmi až k nim domů a doufám, že bude možné vydávat okénkem knihy objednané přes e-shop,“ řekl Právu Martin Fryč z libereckého Knihkupectví a antikvariátu Fryč.

O rozvoz knih byl slušný zájem už na jaře. „Trochu nám to tehdy pomohlo. Když opadl ten první strach, tak jsme pak knihy nerozváželi jen po Liberci, ale jezdili jsme i na Frýdlantsko a Jablonecko. Lidem jsme knihy vozili až domů,“ dodal Fryč.

Firma podle něj bude čerpat náhrady pro zaměstnance z programu Antivirus.

V e-shop doufá i Jaroslava Procházková, majitelka knihkupectví na náměstí T. G. Masaryka v Třinci-Lyžbicích. „Už máme na skladě plno vánočního zboží, a to nám tady leží věci ještě z Velikonoc,“ poznamenala.

„I tady si lidé budou moci předem objednané knížky aspoň vyzvednout, mělo by to být jako na jaře,“ předpokládala prodavačka z mladoboleslavského knihkupectví Kosmas. Firma je jakožto knižní velkodistributor v jiné situaci. Přesto ani dvě z jejích poboček nepřežily jarní uzavírku, sdělila Právu prodávající.

Sotva zvedli hlavu, přišel nový zákaz

Čajovna a knihkupectví Kuba & Pařízek je s jihlavským centrem neodmyslitelně spjata přes dvacet let. Spojení činností se u ní násobí a aktuální uzavření knihkupectví je podle slov vedoucí obchodu Libuše Kubové ranou pod pás.

„Na jaře jsme ztráty ani nepočítali, bylo to špatné. Přes léto je pohyb lidí po Jihlavě menší, a tak jsme se těšili, že to na podzim srovnáme,“ připomněla Kubová, že tamní knihkupectví propojené s čajovnou není přehlídkou klasické beletrie, spíš oázou, do které také studenti často míří pro učebnice.

„Zrovna teď jsme v době, kdy se prodávají učebnice, tržba se trochu zvedla,“ posteskla si. „Pokud to bude jen do 3. listopadu, tak to snad ještě přežijeme. Ale pokud by to mělo být déle, už to bude pro spoustu firem likvidační,“ doplnila.

„Doufám, že budeme moci otevřít před Vánoci. To je pro nás jediné období, které pokryje ostatní slabé měsíce celého roku,“ shrnula prodavačka v Mladé Boleslavi.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám