Hlavní obsah

Dlužníci shánějí hotovost po internetových aukcích

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se rozmáhají aukce dlužníků. Na jedné straně stojí investoři čili věřitelé z řad fyzických osob a na druhé straně dlužníci. Ti většinou shánějí hotovost na splátky jiných úvěrů. Žádosti obsahují nejen informaci, kolik potřebují a kolik jim zbývá, ale i jejich příběh. Dlužníci pak doufají, že v on-line aukci, tedy výčtu desítek dalších proseb a příběhů, zaujmou investory, jimž v peněžence naopak přebývá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Zajímají se o to lidé, kteří by úvěr v bance nedostali. I na těchto platformách je prověřována schopnost splácet. Potenciální investor z řad fyzických osob na straně věřitelů se ale může pro poskytnutí půjčky rozhodnout, ačkoliv riziko nesplácení může být velké. Roli může hrát lidský příběh,“ potvrdil Právu právník Daniel Pikal z PwC Legal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

I zde samozřejmě existuje smluvní ujednání, takže dlužník se při nesplacení pochopitelně rovněž vystavuje riziku exekučního vymáhání.

Provozovatelé půjčkových platforem si za zprostředkování strhávají relativně malé provize.

Platformy pro půjčky mezi lidmi jsou nejvíce rozšířené v USA a ve Velké Británii. I u nás ovšem otočí stamilióny ročně.

Víc investorů, méně rizika

Vše začíná podáním žádosti o půjčku na specializovaném serveru, na základě které investoři začnou nabízet peníze k zapůjčení s úrokem podle vlastního uvážení.

Lze kombinovat i více investorů, zejména potřebuje-li dlužník více peněz. Věřitelé rozloží rizika.

Platformy pro on-line půjčky mezi fyzickými osobami zatím český právní řád výslovně neupravuje.

„Spadají ale pod působnost zákona o platebním styku jako tzv. poskytovatelé platebních služeb malého rozsahu, kterým vzniká povinnost registrovat se u ČNB. Na zprostředkovatele se ovšem nevztahuje povinnost přispívat do Fondu pojištění vkladů, který odškodňuje klienty bank a kampeliček,“ dodal Pikal.

Rating z čísel i hra na city

„Průměrná sazba, za kterou půjčují banky, je podle ČNB aktuálně těsně pod 14,1 procenta. U půjček mezi lidmi je to u nás 9,2 procenta. Všechno, co se o zájemci o půjčku dozvíme, promítneme do jeho ratingu. Ten pak určuje úrok, za který si lidé přes nás mohou od investorů půjčit,“ popsala Lucie Tvarůžková z nové platformy pro půjčky mezi lidmi Zonky.cz.

Investoři si přečtou příběh a podívají se na rating a podle toho se rozhodují, do koho investují,“ dodala.

Nejvíc sem dlužníci podle ní chodí proto, aby si půjčili na splacení bankovních úvěrů, kreditek nebo kontokorentů.

„Na jednu 100tisícovou půjčku se v průměru skládá 83 lidí, průměrná výše investice do jedné půjčky ze strany věřitele je u nás 1200 korun,“ dodala Tvarůžková.

Podle informací Práva stojí za projektem Zonky.cz Kellnerova investiční skupina.

635 miliónů za pět let

Konkuruje tak další platformě na obdobném principu Bankerat.cz, která existuje již pět let. Úroky zde se běžně pohybují od 35 do 55 procent.

Ze statistiky, kterou Bankerat.cz na svých stránkách zveřejňuje, vyplývá, jak velké peníze se mezi lidmi ve vztazích věřitel–dlužník mohou pohybovat.

Od roku 2010 se jen přes tuto platformu mělo půjčit celkem přes půl miliardy korun (635 miliónů) a registrováno je přes 40 tisíc uživatelů. Aktuálně jsou zde poptávány půjčky za téměř 11 miliónů korun.

Směnárna domácností

Na stejném principu běží projekt Valuto.com. Lze směňovat cizí měny z počítače nebo mobilu, nemusíte do banky ani do směnárny. Směny běží on-line 24 hodin denně. Uživatelé si mohou vybrat, jestli akceptují už vystavené nabídky a smění okamžitě, nebo vystaví vlastní kurz a počkají, až ho jiný uživatel akceptuje.

Pokud na směnu nespěcháte, lze tak získat lepší kurz. Úspora u většiny směn dosahuje podle provozovatele šesti procent oproti bankám a klasickým směnárnám.

Reklama

Výběr článků

Načítám