Hlavní obsah

Digitální peněženka konkuruje hotovosti, používá ji už třetina Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý třetí Čech při placení v obchodech či v e-shopech používá tzv. digitální peněženku. Lidé ji mají většinou nahranou ve svém chytrém telefonu. Digitální peněženka je oblíbená především u mladé generace, vyplývá z průzkumu společnosti Barion a agentury Ipsos.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Ukazuje se, že pro mladší uživatele je digitální peněženka naprosto běžným platebním kanálem, kterému důvěřují. Je to bezpečný mezičlánek mezi jejich bankovním účtem a online platbami. V nejmladší sledované cílové skupině uživatelů od 18 do 26 let využívá digitální peněženku takřka každý druhý,“ uvedl Balázs Judik ze společnosti Barion.

Z průzkumu také vyplynulo, že si Češi na své digitální peněženky nahrávají spíše menší částky. Téměř tři čtvrtiny oslovených zmínily částku do dvou tisíc korun, pouze každý desátý pak více než pět tisíc korun.

Vyšší částky mají v digitálních peněženkách spíše muži, kteří také oproti ženám tento platební prostředek častěji používají.

Češi za zboží z e-shopů platí hlavně kartou, zkouší ale i nové platební metody

Finance

Téměř polovina uživatelů používá peněženky především k platbám online, necelé dvě pětiny pak jimi platí v kamenných obchodech.

Naprostá většina majitelů digipeněženek (85 procent) platí prostřednictvím smartphonů, zhruba osm respondentů ze sta pak zmínilo chytré hodiny. Starší generace pak častěji než zástupci ostatních věkových skupin využívá k platbám tablety.

Anketa

Používáte k platbám i digitální peněženku?
Ano
27,5 %
Ne
72,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1167 čtenářů.

Nahradí hotovost?

Tři z deseti Čechů jsou přesvědčeni, že placení digitální peněženkou může v dohledné době nahradit platby v hotovosti.

V případě mladé generace tento názor sdílejí více než dvě pětiny oslovených. Věří tomu také spíše muži než ženy či lidé žijící ve větších městech.

Digitální peněženka (také známá jako elektronická peněženka nebo e-wallet)
Jedná se o elektronický nástroj pro ukládání, přijímání a posílání peněz pomocí mobilních zařízení nebo počítače.
„Digitální peněženka funguje podobně jako klasická peněženka, kde uchováváte své peníze, ale namísto fyzických peněz jsou peníze uloženy v digitální formě. To umožňuje uživatelům snadněji a bezpečněji platit za zboží a služby, posílat peníze přátelům či rodině, stejně tak přijímat platby,“ vysvětlila Zuzana Stehlíková, manažerka Royal Digital a specialistka na fintech společnosti IC Group.
Digitální peněženky mohou být napojeny na kreditní nebo debetní karty, bankovní účty nebo platební brány a umožňují uživatelům přístup k jejich penězům a transakčním údajům pomocí mobilních aplikací nebo webových stránek.
Některé digitální peněženky nabízí další funkce, jako jsou slevy a bonusy za platby, zprávy o transakcích a historii platby a možnosti správy více měn.
Zdroj: IC Group

Zavedení elektronické peněženky sníží administrativu a podpoří HDP, tvrdí Deloitte

Software

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám