Hlavní obsah

Developer se vrací do starých časů, nabízí družstevní bydlení

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na realitním trhu je těsno; počet nových hypoték teď sice raketově vzrostl, jenže je to spíše jen odraz od loňského značného propadu. A tak developeři, kterým v neprodaných bytech či zamýšlených projektech stojí desítky miliónů korun, hledají cesty, jak se odlišit a nalákat i lidi, kteří hypotéky nedostali, protože nemají dostatečný prokazatelný příjem. Jedná se třeba o živnostníky.

Článek

Jistá skupina v Praze působících developerů se proto překvapivě vrátila do starých časů k družstevnímu bydlení.

Zatímco většina lidí usiluje o byt v osobním vlastnictví, ať už nový, nebo panelák získaný od státu do družstva, a následně transformovaný do osobního vlastnictví, tito podnikatelé sázejí na to, že mnozí lidé si rádi koupí nový a družstevní byt, protože nebudou muset mít do začátku tolik peněz.

Sice jim na začátku nebude byt jako takový hned říkat "pane", byť podíl na členství v družstvu je vyjádřen právě bytem, ale na druhou stranu by právě do startu nemuseli potřebovat tolik peněz. Při splácení by se navíc vyhnuli nutnosti jít do banky pro hypotéku nebo úvěr na bydlení ze stavebního spoření.

„Zájemce, který si chce pořídit vlastní byt tímto způsobem, zaplatí přibližně 25 – 30 procent ceny bytu a zbytek ceny nemovitosti pak splácí po dobu 25 let formou 'měsíčních nájmů' s fixní úrokovou sazbou. Důležité je, že po zaplacení všech závazků lze byt či nemovitost snadno převést do osobního vlastnictví,“ konstatuje se v písemných podkladech nově vzniklé developerské značky, která na tento způsob cílí.

Kupující se tak budou moci v případě, že mají slušný příjem a nějakou hotovost, i zcela vyhnout hypotéce, o kterou by museli žádat v bance. Stačí totiž za pevně zafixovaný úrok splácet developerovi.

Slibuje, že například za byt 1+KK v Praze - Michli o rozloze 30m2 a ceně 1 650 000 korun zaplatíte jednorázově základní akontaci 478 500 korun a můžete se rovnou nastěhovat. Při splácení úvěru po dobu 25 let činí výše měsíční splátky 8 760 korun a její úroková míra s fixací na 20 let je 5,34 %.

„Tato alternativa financování vhodná pro živnostníky, kteří nedosáhnou na hypotéku nebo pro ty, kteří jsou otráveni placením vysokých deregulovaných nájmů v cizích bytech,“ tvrdí developer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám