Hlavní obsah

Čtvrtina klientů druhého pilíře nesdělila, jak si přeje naložit s úsporami

Právo, Novinky, svj, bab

Lidé, kteří se v minulosti rozhodli vstoupit do zrušeného druhého pilíře, měli v pátek 30. září poslední možnost informovat svou penzijní společnost, jak má s jejich uspořenými penězi naložit. Až čtvrtina lidí své vyjádření neposlala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na penzi si ve II. pilíři ukládalo peníze zhruba 84 500 lidí, kteří naspořili přes 3,3 miliardy korun. Podle údajů penzijních společností však na jejich výzvu nereagovala až čtvrtina lidí.

Penzijní společnosti jim tedy uspořené peníze automaticky převedou na jejich daňový účet u příslušného finančního úřadu, který bude s penězi nakládat jako s daňovým přeplatkem. Například si z částky bude moci strhnout sumu, kterou dotyčný eventuálně dluží na daních.

Klienti pak budou mít možnost finanční úřad požádat o výplatu těchto peněz.

Výplata úspor začne 15. října

Penzijní společnosti oslovily klienty druhého pilíře s nabídkou výběru ze tří možností, jak si přejí peníze vyplatit.

Lidé si tak mohli nechat peníze převést na svou stávající smlouvu o penzijním připojištění či doplňkovém penzijním spoření, přičemž tento převod je bez poplatků.

Zvolit mohli i variantu převedení peněz na jakýkoliv běžný či spořicí účet v Česku (zdarma), ale i v zahraničí (za poplatek).

Úspory v důchodovém spoření si rovněž mohli nechat vyplatit i v hotovosti prostřednictvím poštovní poukázky, kterou jim penzijní společnosti zasílají na adresu v ČR. I tento způsob je zpoplatněn.

Penzijní společnosti pak v období od 15. října do 31. prosince 2016 naspořené peníze klientům vyplatí podle jimi zvolené možnosti.

Anketa

Informovali jste jako klienti druhého pilíře svůj penzijní fond, jak chcete naložit s úsporami?
Ano
89,5 %
Ne
10,5 %
Celkem hlasovalo 57 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám