Hlavní obsah

Čím dál víc rodinných domů v rekonstrukci je na prodej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokončování výstavby nových rodinných domů začalo ve druhém čtvrtletí váznout, potvrdil Český statistický úřad (ČSÚ). Zároveň analýza Práva a portálu Sreality.cz potvrdila, že přibývá v  prodeji starších rodinných domů, chat, chalup a usedlostí v započaté rekonstrukci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zatímco v květnu bylo na portálu Sreality.cz domů v rekonstrukci kolem padesátky, v červnu se počet navýšil na 120, ve druhé polovině září na 190 a v první polovině srpna na 220. Jednalo se o domy bez ohledu na velikost, stav, stáří a lokalitu.

Z toho lze dovodit, že se po celém Česku rozšiřuje nabídka v průměru o zhruba dvě desítky domů v rekonstrukci týdně. V přepočtu na den jsou to dva až tři starší domy v započaté rekonstrukci, které jsou nově nabídnuty k prodeji.

Důvodem, proč váznou projekty novostaveb i rekonstrukcí starších domů, je enormní zdražení stavebních materiálů, nedostatek řemeslníků, zdražení hypoték a  panika z cen energií.

Splátka na dům za pět let vzrostla o desetitisíce korun

Finance

Aktuálně se podle serveru Sreality.cz po celé republice nabízí k prodeji přes 2500 výslovně nových rodinných domů v  různém stupni přípravy a rozestavěnosti. Jedná se o kategorie „ve výstavbě“, „developerské projekty“ a „novostavba “. Některé jsou tedy zatím jen projektem se stavebním povolením, u jiných se už třeba rýsuje hrubá stavba, jiné jsou dokončené.

Celkově je v nabídce serveru, kde se nabízí většina nemovitostí, již přes 13 500 rodinných domů, dále 725 vil a vícegeneračních domů či 2800 chat a  chalup.

Nabídka je ve skutečnosti ještě vyšší, protože řada vlastníků své domy či chalupy prodává přes server Bezrealitky.cz a jiným způsobem.

Souběh okolností

Řadu vlastníků přiměl k prodeji souběh nepříznivých okolností. Jen průměrné stavební náklady na jednu bytovou jednotku ve zděných rodinných domech za deset let do roku 2021 podle ČSÚ průměrně vzrostly o 0,8 milionu korun. Údaj tedy ještě ani nezahrnuje letošní tempo zdražování. Očekává se, že rodinných domů k prodeji bude celkově letos a zejména příští rok ještě přibývat, protože řada z nich je na hypotéky a mnohým lidem končí fixace, což znamená i konec nízkých splátek. Úroky se zvedly trojnásobně.

Výstavba v letech 2011 až 2021 
Kde vzniklo nejvíce nových RD
Brandýs nad Labem, Praha, Černošice
Největší rozvoj výstavby RD (přepočet jednotek na tisíc obyvatel)
Říčany, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Český Brod, Beroun, Pohořelice, Mnichovo Hradiště, Černošice, Mikulov, Židlochovice, Šlapanice
Nejmenší rozvoj výstavby RD (přepočet jednotek na tisíc obyvatel)
Bílina, Brno, Praha, Týn nad Vltavou, Kraslice, Most, Kadaň, Litvínov, Krnov, Rýmařov
Zdroj: ČSÚ

„Klientům, kterým skončilo fixační období, tak u průměrné hypotéky 3,5 milionu korun s třicetiletou splatností vzrostla měsíční splátka z původních 13 tisíc na 21 tisíc korun,“ uvedla analytička společnosti Lexxus Jana Panochová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám