Hlavní obsah

Chci řidičák dodělat jinde! Autoškolu lze vyměnit, některé tomu ale neoprávněně brání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S mým instruktorem autoškoly si nerozumíme, chci si řidičský průkaz dělat jinde. Takovou situaci prožilo už mnoho budoucích řidičů. Přestoupit v průběhu výcviku nemá být problém. Přesto se některé autoškoly vzpírají svým povinnostem a kladou si neoprávněné podmínky.

Foto: Profimedia.cz

Instruktor autoškoly by měl mít nervy a slovník na uzdě, žák zase dostatek pokory. Ilustrační foto

Článek

„V případě ukončení může žadatel pokračovat u jiného provozovatele. V takovém případě je původní provozovatel povinen vystavit žadateli potvrzení pro doložení údajů nezbytných pro pokračování výuky a výcviku,“ potvrdil Právu mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Původní autoškola je povinna vydat potvrzení o absolvovaných hodinách bez dalších podmínek. Ne vždy tomu tak je. Jako nedávno u žadatele o řidičské oprávnění na malý motocykl, který si vybral autoškolu s působností v pražských Vysočanech.

Jeho rodina uhradila zálohu osm a půl tisíce korun a žák se v polovině kurzu rozhodl přestoupit jinam. Jenže původní autoškola odmítla takzvanou převodku vydat, dokud žák nezaplatí poplatek, který zprvu vyčíslila prakticky ve výši celého kurzu.

Řidičák na poprvé neudělá pětina žáků. Rodiče mají absurdní představy, říká šéf autoškoly

Domácí

A nově vybraná autoškola bez převodky nemohla započítat výukové hodiny, které žák absolvoval jinde. Vždy lze začít od nuly, ale pak se vším všudy, tedy i s cenou za výcvik.

V tomto případě autoškola po vyhroceném sporu nakonec žákovi vrátila peníze. Zdaleka se však nejedná o případ jediný.

„Dělal jsem si řidičák kategorie A. Byl jsem úplný začátečník, ale instruktor byl závodník a nováčci ho vlastně štvali,“ popsal pětačtyřicetiletý Jiří Nekola z Prahy.

Také on chtěl v polovině kurzu z autoškoly odejít. „Jenomže instruktor mi odmítl vydat převodku. Handrkovali jsme se tak dlouho, až jsem pohrozil, že si to nenechám pro sebe a zavolám to držiteli licence. Toho se zalekl a převodku mi vydali,“ vylíčil Jiří.

Písemné potvrzení

To, že ke sporům dochází, registruje i „autoškolský ombudsman,“ což je bezplatná služba při Asociaci autoškol ČR. Mimo jiné doporučuje požadovat vydání potvrzení čili převodky písemně.

„Stejně tak je dobré, aby si i autoškola nechala od odcházejícího žáka potvrdit, že převodku vydala. Přestože má autoškola spor se žákem o průběh výuky a o platby, nemůže ho řešit zadržováním převodky,“ potvrdil Právu Milan Werner z Unie autoškol.

Podle mluvčího pražského magistrátu je dohoda o provedení výuky a výcviku mezi žadatelem a provozovatelem autoškoly obchodní smlouva. Případné nevydání potvrzení o částečném absolvování výuky a výcviku tudíž není ze strany obce či magistrátu postižitelné.

Blikač a troubič. Mentorům a sedmnáctiletým řidičům pomůže mobilní aplikace

Domácí

Pokud se spor nevyřeší, nezbývá žákovi nic jiného než podání na Českou obchodní inspekci nebo soud. A jestli je stížností více, riskuje autoškola odebrání licence.

„Žadatel o řidičské oprávnění také může podat na provozovatele autoškoly stížnost příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností podle místa provozovny provozovatele autoškoly, případně krajskému úřadu v působnosti příslušného obecního úřadu obce s rozšířenou působností,“ sdělilo ministerstvo dopravy.

Věc ale podle některých provozovatelů není černobílá – a může se stát, že autoškola utrpí škodu.

„V případě, že umožní placení kurzovného ve splátkách nebo po částech, může se dostat do pasti, když žadatel má už odježděno více, než kolik uhradil, a další částky uhradit nechce. A přesto trvá na vydání převodky s tím, že kurz dokončí v jiné autoškole,“ napsal Právu ředitel autoškoly Aura Jan Nekovář.

Podle něho jsou peníze, které případně dluží žáci, v praxi nevymahatelné.

KVÍZ: Záludné otázky z autoškoly

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám