Hlavní obsah

Čeští šéfové neumějí své podřízené motivovat

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanci i jejich šéfové procházejí v současnosti složitým obdobím. Lidé jsou obecně kritičtější a podřízení jsou citlivější vůči slabinám svých šéfů. Mezi ty nejčastější patří nedostatek motivace, neschopnost odměnit dobře odvedenou práci a váznoucí komunikace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Průzkum společnosti Enehano Solutions mezi více než 500 respondenty ukázal, že slabiny u svých nadřízených vnímá 93 procent zaměstnanců. Většina dotázaných si je vědoma také silných stránek svých vedoucích, zejména delegování úkolů a rozhodování, ovšem celá pětina zaměstnanců v průzkumu uvedla, že dle jejich zkušeností čeští šéfové žádné silné stránky nemají.

Průzkum: Zaměstnanci mají více práce a jsou častěji ve stresu

Finance

„Poměrně negativní výsledky souvisejí s nelehkou situací, v níž se firmy a jejich zaměstnanci nacházejí. Obzvlášť vedoucí pracovníci ve velkých společnostech si museli zvyknout na řízení týmu na dálku, se kterým mnohdy neměli téměř zkušenosti,“ uvedl Jiří Mach, šéf společnosti Enehano Solutions.

Delegování ovládají

Nejčastěji zmiňovanou silnou stránkou českých šéfů je podle průzkumu delegování úkolů, jež lze označit za jednu ze základních manažerských dovedností. Tři z deseti zaměstnanců ho u nadřízených hodnotí kladně.

Druhou nejsilnější stránkou je podle čtvrtiny respondentů schopnost dobře řídit svůj tým, ovšem o umu nadřízených řídit tým dobře i na dálku už je přesvědčeno jen 13 procent lidí.

„Kromě zkušeností se vzdáleným pracovním režimem chybí manažerům k řízení týmu na dálku i odpovídající nástroje a technologie,“ doplnil Mach.

Finanční poradna: Do svého osobního spisu může zaměstnanec nahlížet bez omezení

Finance

Vůbec nejčastěji zmiňovanou slabou stránkou tuzemských manažerů je adekvátní odměňování za dobře odvedenou práci. Za slabinu manažerů považuje tuto schopnost více než polovina dotázaných. Obzvlášť při vzdálené práci může být složité poznat dobrý výkon zaměstnance a také ho patřičně ocenit.

Spravedlivé odměňování úzce souvisí i se schopností motivovat zaměstnance. Tu považuje u šéfů za problematickou 47 procent lidí. A podobné to je i s komunikací s týmem, v níž vidí slabinu 44 procent podřízených.

„Právě otevřená komunikace je přitom klíčová pro zvládnutí změn, které jsou v době epidemie takřka na denním pořádku,“ zdůraznil Mach.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám