Hlavní obsah

Češi se při cestování covidu nebojí, ale pojišťují se nejvíc ze všech Evropanů

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemoci covid-19 se Češi na rozdíl od cestovatelů z jiných zemí moc nebojí, i tak je ale koronavirus při cestách ovlivňuje - největší obavy mají totiž z různých protipandemických opatření. Cestovní pojištění pak zvažují Češi nejvíce z celé Evropy, aktivnější jsou v tomto ohledu pouze Číňané.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pravidelný letní průzkum Holiday Barometer společnosti Europ Assistance, který se uskutečňuje ve 14 zemích světa a v Česku se ho zúčastnila tisícovka lidí, ukázal, že letní dovolenou si letos dopřejí zhruba tři pětiny (57 procent) Evropanů. Češi jsou nad evropským průměrem, dovolenkovat se chystalo 65 procent z nich.

Evropané vyrážejí na dovolenou. Češi volí přírodu, ostatní moře

Finance

Obavy před dovolenou mají Češi hlavně z toho, s jakými opatřeními souvisejícími s pandemií koronaviru se v zahraničí setkají a nakolik jim zkomplikují pobyt.

„Zavřených restaurací, barů a hotelů se obává více než polovina Čechů, stejně tak i zákazu běžných aktivit, jako jsou výlety či návštěvy památek,” uvedl Jurij Kostaš ze společnosti Europ Assistance.

Třeba špatného počasí v cílové destinaci se bojí jen dvě pětiny dotázaných Čechů.

Co vás čeká v oblíbených destinacích, když dostanete covid

Finance

I přes obavy z komplikací kvůli opatřením jen pouhých 23 procent Čechů vyžaduje detailní informace o covidové situaci v dané zemi.

Imunitu vůči covidu nebo očkování před cestou na dovolenou pak považuje za důležité pouze každý šestý až sedmý Čech. Mnohem opatrnější jsou v tomto směru především Britové a Španělé, kde je imunita důležitá pro 42 procent z nich.

Tři pětiny Čechů mají podle průzkumu důvěru v zahraniční zdravotní péči, což nejčastěji uvádí skupina lidí starších 65 let, téměř dvě třetiny z nich.

Cestovní pojištění především online

Nutnost pojistit se na cestu do zahraničí si Češi uvědomují nejvíce ze všech evropských národů. „Sjednat si cestovní pojištění plánuje 74 procent dotázaných, což je zdaleka nejvíc ze všech evropských zemí,” uvedl Kostaš.

Aktivněji jej sjednávají pouze Číňané, kterých se před cestou pojistí dokonce 82 procent.

Dovolenou v cizině si dobře pojistěte

Finance

Ostatní Evropané si s pojištěním už hlavu nelámou, nejméně se pojišťují Italové (29 procent) a Francouzi (35 procent).

Více než třetina Němců a tři z deseti Poláků si pojištění nechtějí sjednat kvůli vysoké ceně, což je důvod pro nesjednání pojištění jen pro každého sedmého Čecha - nejméně ze všech zkoumaných států.

Mnohem rychlejší než jít na pobočku pojišťovny a sjednat si tam cestovní pojištění, je využít možnosti uzavřít ho online. Mnohé tuzemské pojišťovny za to navíc nabízejí slevu i v desítkách procent.

Letos online sjednání plánuje využít čtvrtina Čechů a dokonce třetina lidí z Velké Británie, což je propastný rozdíl především oproti Francouzům (tři procenta) či Belgičanům (šest procent).

V Evropě k pojištění slouží i kreditní karta, nejvíce ji využívají Rakušané (30 procent) a Francouzi (27 procent), naopak pouze pětina Čechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám