Hlavní obsah

Češi se vrhli do nákupů dluhopisů. Důvodem je inflace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy lidí z rostoucí inflace, která se podle ekonomů může brzy dostat nad sedm procent, zvedl zájem lidí o státní spořicí dluhopisy, tzv. Dluhopisy Republiky. Zejména o protiinflační, které růst spotřebitelských cen kopírují a jsou tak pojistkou proti znehodnocování úspor.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Lidé, kteří si stačili tyto dluhopisy pořídit do 1. prosince, tak za letošek podle ministerstva financí (MF) získají slušný výnos 6,3 procenta.

„Oproti předchozím emisím evidujeme zvýšený zájem o státní spořicí dluhopisy a s tím spojený zvýšený zájem o žádosti o elektronický přístup do portálu ministerstva financí,“ potvrdil mluvčí ČSOB Patrik Madle.

„Registrujeme zvýšený zájem o Dluhopis Republiky, a to především o protiinflační s pohyblivou úrokovou sazbou, stanovovanou podle míry inflace na bázi indexu spotřebitelských cen zveřejňovaného ČSÚ,“ sdělil Jaroslav Kropáček z České spořitelny, která prodej státních dluhopisů rovněž umožňuje.

Sedm, nebo deset procent? Inflace podle ČNB ještě poroste

Ekonomika

„Aktuální výše inflace a predikce ministerstva financí i ČNB pro příští rok je tak pro mnoho investorů podnětem pro nákup těchto dluhopisů,“ dodal Kropáček.

Dluhopisy mají splatnost šest let a jsou osvobozené od daně z příjmů. Jejich prodej v rámci 13. emise běží od 20. září, koupit je lze až do 23. prosince. V předchozí 12. emisi si lidé objednali státní dluhopisy za rekordních 5,6 miliardy korun.

Výsledky současné emise MF zveřejní až po skončení upisovacího období, podle analytiků i bank, kde lze dluhopisy vedle elektronického přístupu ke správě majetkového účtu pořídit, tento rekord nejspíš opět padne.

Pozor na vysoké úroky. Mohou skrývat podvodníky

Krimi

Podle analytika Komerční banky Františka Táborského nebude překvapením, pokud předchozí rekordní emise bude překonána, a dá se navíc očekávat, že vysoký zájem jen tak neopadne. „Průměrná inflace v příštím roce velmi pravděpodobně přesáhne pět procent, což z této investice dělá velmi zajímavou příležitost v poměru podstoupeného rizika,“ řekl Právu.

Peníze lze získat i dřív než za šest let
Stát lidem nabízí dva typy dluhopisů – reinvestiční a protiinflační se splatností šest let. Výnosy jsou osvobozené od daně z příjmů.
V jednotlivých upisovacích obdobích, která na sebe navazují, si mohou zájemci pořídit dluhopisy v minimální hodnotě 1000 Kč. Jmenovitá hodnota dluhopisu je přitom jedna koruna.
Maximální objem je stanovený na 50 milionů Kč pro jednotlivý typ dluhopisu republiky.
Splatnost dluhopisu je šestiletá, výnosy a nominální hodnota dluhopisu jsou standardně vyplaceny až po této době.
Jednou ročně lze požadovat i předčasné splacení. Minimální počet dluhopisů pro předčasné splacení je 1000 kusů, max. pak 500 tisíc. Z počtu nad 500 tisíc kusů může být předčasně splaceno jen 50 procent.
Při předčasném splacení investor nepřijde o výnos za dosavadní držbu dluhopisu, ten mu bude vyplacen spolu se jmenovitou hodnotou dluhopisu.

Vedle toho MF nabízí ještě reinvestiční dluhopis, který má rostoucí roční výnosy. Průměrná roční úroková sazba je ale u aktuální emise stanovena jen na 1,8 procenta. Růst úrokových sazeb se podle Kropáčka postupně promítá i do zájmu o něj. „I u reinvestičního dluhopisu vidíme zvýšenou poptávku ze strany klientů,“ potvrdil.

Spořicí účty zatím nejvýš kolem 2 %

Centrální banka (ČNB) na podzim kvůli inflaci razantně zvedla úrokové sazby a komerční banky na to zareagovaly i zvýšením úroků na spořicích účtech. Nejvýhodnější sazby tak překročily dvě procenta, na inflaci, která úspory znehodnocuje, to však zdaleka nestačí.

Spořicí účty: Úročení vkladů roste, na inflaci ale zdaleka nemá

Finance

Lidé se proto podle ekonomů při rostoucích cenách více rozhlížejí i po investicích. Ti, kteří mají z investování na burzách obavy, mohou nadále využít konzervativní produkty se státní podporou, jako důchodové nebo stavební spoření, nebo právě státní spořicí dluhopisy.

„Mám odložené stranou nějaké peníze kvůli refinancování hypotéky, které mě čeká příští rok. Vzhledem k tomu, že můžu očekávat až dvojnásobnou úrokovou sazbu, plánuji část dluhu umořit a mít tak případně možnost upravit podle své představy další splátky. Teď jsem se ale rozhodl část těch úspor vložit do státních protiinflačních dluhopisů. Myslím si, že to je bezpečné a minimálně nyní je úrok slušný,“ řekl Právu 43letý Martin.

Kdo si teď koupí státní dluhopis, podle bývalé šéfky státní kasy Aleny Schillerové (ANO) neprohloupí.

Stavební spoření je výhodnější, úročení vkladů roste

Finance

„Výhodou státních dluhopisů je garantovaný výnos a maximální bezpečnost investice. I nadále platí, že pro občany je nejoblíbenějším dluhopisem ten protiinflační, který dnes v době celosvětově dočasně zvýšené inflace nabízí atraktivní způsob, jak chránit své úspory,“ řekla Právu Schillerová.

Prodej dluhopisů republiky začal v prosinci 2018 po výročí 100 let založení Československa.
Se státními dluhopisy pro občany však přišel už exministr Miroslav Kalousek (TOP 09), který si tak v letech 2011 až 2013 vypůjčil od lidí pro stát více než 100 miliard.
Lidé si za uplynulých 12 upisovacích období pořídili státní dluhopisy za zhruba 38,5 miliardy Kč. Podíl těchto obligací na celkovém státním dluhu dosáhl 1,7 procenta.
Největší zájem je právě o protiinflační dluhopis, kterého občané nakoupili za zhruba 33,5 miliardy Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám