Hlavní obsah

Češi se neradi stěhují, za život v průměru jen třikrát

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi rozhodně nepaří mezi národy, které se během života i několikrát stěhují za prací či třeba kvůli partnerovi. V průměru tak činí jen třikrát. I tak se ale každoročně v Česku stěhuje čtvrt milionu lidí. Nejčastějí míří do Prahy, v posledních letech i do Plzeňského kraje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Raději vyhořet než se dvakrát stěhovat. Tímto známým rčením se v Česku řídí mnozí z nás, na rozdíl třeba od Američanů či Kanaďanů, kteří mění bydliště pomalu každou chvíli - v průměru zhruba 12krát za život.

To my, Češi, se stěhujeme většinou jen třikrát, především pak v případech, kdy se nám zásadním způsobem mění životní podmínky. Poprvé to bývá nejčastěji při odchodu z domova do tzv. startovacího bydlení, podruhé, když se chystají žít partnerský život, a potřetí, když se jim začíná rozrůstat rodina. Na rozdíl od mnohých jiných národů je to dáno mimo jiné i tím, že Češi nemovitosti častěji vlastní, než si je pronajímají.

Úspory Čechů vzrostly, dvě třetiny mají majetek v nemovitostech

Finance

„V současné době bydlí ve vlastním osm z deseti Čechů. Pouze pětina si bydlení pronajímá. To je výrazně více, než je průměr Evropské unie, kde je tento poměr 70 ku 30 ve prospěch vlastního bydlení,” uvedl Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS).

Nejvíc majitelů nemovitostí je podle jeho dalšího vyjádření v Rumunsku, zde vlastní byt či dům 96 procent populace. Naopak nejméně majitelů je v Německu. Zde vlastní nemovitost každý druhý a každý druhý si ji pronajímá.

Mladí Češi chtějí bydlet ve vlastním, uvažují ale jen o menších bytech

Finance

Největší poptávka v Praze

Česko v posledním roce zachvátila realitní horečka a Češi nakupují nemovitosti jako diví, připomněl Šedivý. A i když ceny nemovitostí pokračují ve svém růstu, dá se předpokládat, že počet vlastníků nemovitostí se oproti těm, kteří si je pronajímají, spíše zvýší.

Zájem o koupi nemovitostí je znát i na hypotečním trhu, stejně tak na trhu s úvěry od stavebních spořitelen. V prvním pololetí si Češi vzali hypotéky za 224 miliard korun, což ještě nedávno byl objem za celý rok. Úspěšné jsou v úvěrování klientů letos i stavební spořitelny, za prvních pět měsíců poskytly úvěry za 44,1 miliardy korun, což v meziročním srovnání představuje nárůst 72 procent. Úvěry na rekonstrukce a modernizace bydlení z toho tvoří obvykle kolem 40 procent.

Průměrná hypotéka už činí 3,2 milionu

Finance

Tradičně je největší poptávka po nemovitostech v Praze, kam se také Češi nejvíce stěhují.

„Nicméně v poslední době se stále častěji setkáváme, především u mladší generace, s tím, že si vzhledem k vysokým cenám často hledají bydlení mimo Prahu a za prací do hlavního města pak třeba hodinu denně dojíždějí," doplnil Šedivý.

Dalším trendem, který zvyšuje dostupnost pořízení vlastního bydlení, jsou přestavby a rekonstrukce nebytových prostor, jako jsou garáže, na obytné místnosti nebo přístavby či půdní vestavby.

Jak zafinancovat rekonstrukci bytu

Jak na to

Anketa

Kolikrát jste se v životě už stěhovali?
Ani jednou, od narození bydlím na stejné adrese.
7,8 %
1 - 3krát
46,6 %
4 - 6krát
27,9 %
7 - 10krát
10,2 %
Více než 10krát
7,5 %
Celkem hlasovalo 9653 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám