Hlavní obsah

Češi riskují, na adventní trhy do zahraničí jezdí bez pojištění

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K adventu neodmyslitelně patří i návštěva tradičních trhů v sousedních státech. I letos se na ně plánuje vypravit zhruba třetina Čechů. Ovšem každý čtvrtý ignoruje možná rizika přeshraničního výletu a za sváteční atmosférou vyrazí bez cestovního pojištění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Návštěvy adventních trhů v zahraničí jsou mezi Čechy velmi oblíbené. Během letošního předvánočního období, jak ukázal průzkum agentury Ipsos pro Moneta Money Bank (MMB), na ně plánuje vyrazit každý třetí oslovený.

Nejčastěji lidé navštěvují trhy v Německu či Rakousku (46 procent). Více než pětina oslovených se chystá do Polska. Sedm z deseti Čechů se na tuto cestu vydá osobním automobilem a nejčastěji v doprovodu někoho z rodiny (52 procent) nebo partnera (44 procent).

Pojištění se vyplatí i na pár hodin v zahraničí

Mnoho lidí však zapomíná, že byť jedou do zahraničí tzv. jen na skok, na pouhých pár hodin, stále se jedná o zahraniční cestu jako každou jinou. Každý čtvrtý podle průzkumu totiž riskuje a výlet do zahraničí si nepojistí, resp. nesjedná si cestovní pojištění.

Přitom drobný úraz či způsobená škoda pak mohou turistu vyjít na desetitisíce korun.

Jak uvedl Petr Psutka z MMB, nešťastné události jsou dílem okamžiku. „Klient uklouzl v Rakousku na namrzlém chodníku a při pádu si zlomil palec na ruce. Díky uzavřenému krátkodobému cestovnímu pojištění nemusel hradit náklady na léčebné výlohy ve výši téměř 12 tisíc korun,“ uvedl Psutka.

Evropská kartička nezajišťuje zdaleka vše

Zkušenosti pojišťoven ukazují, že lidé se při krátkodobých cestách do zahraničí spoléhají pouze na evropský průkaz zdravotního pojištění (tzv. modrá kartička) či na pojištění u platební karty.

Při ošetření pak často narazí, mnohé náklady musí zaplatit z vlastní kapsy. Kartička pojištěnce například nezahrnuje asistenční služby, transport do nemocnice ani převoz zpět do Česka. Pojištění u platebních karet zase mívá nedostatečné limity a omezené služby.

Sjednání pojištění je v současnosti velmi jednoduché, můžete je uzavřít jak přes internet, tak mobilní telefon. Krátkodobé cestovní pojištění po Evropě stojí od 35 korun na osobu za den.

Anketa

Sjednáváte si cestovní pojištění do zahraničí, i když tam jedete třeba jen na pár hodin?
Ano, vždy.
56,7 %
Ano, ale jen občas.
6 %
Ne, nikdy.
37,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 284 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám