Hlavní obsah

Dovolená bez pojistky může znamenat dlouhé roky splácení

Právo, svj

Cestovní pojištění na dovolenou v zahraničí zpravidla obnáší výdaje v řádu několika desítek korun na osobu denně. I přesto se ale každým rokem někteří Češi vydávají do ciziny bez něj.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zkušenosti pojišťoven přitom ukazují, že přehlížení rizik a možných komplikací může v některých případech znamenat dlouhé roky splácení.

„Loni jsme měli dvě pojistné události, kdy obě dosáhly třech miliónů korun. V prvním případě klient v Brazílii cestoval na letiště autobusem, který cestou havaroval. Hradili jsme operaci krční páteře, hospitalizaci v nemocnici a repatriaci do ČR. V druhém případě se jednalo o škodu v USA. Klient měl otok a infekci v krku s nemožností dýchání a dále měl problémy s polykáním potravy. Týdenní hospitalizace v USA, léčba a repatriace do ČR se zdravotní eskortou stála taktéž tři milióny Kč,“ uvedl mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Podle mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renaty Čapkové se z cestovního pojištění nejčastěji proplácejí léčebné výlohy a storno zájezdu.

„Nejčastěji jde o nejrůznější úrazy, k nimž dochází při rekreačních aktivitách – představují 30 procent všech hlášených případů,“ uvedla Čapková.

Mezi velmi časté zdravotní potíže patří podle ní také nejrůznější akutní onemocnění – zejména pro exotické destinace typické trávicí či střevní obtíže, v souvislosti s nadměrným sluněním často dochází ke spáleninám či alergickým reakcím, zejména dětem se nevyhýbají nejrůznější horečnatá onemocnění a virózy, či dokonce zánět středního ucha.

Modrá kartička nemusí stačit

Případů, kdy se lidem pojištění při cestách do zahraničí finančně vyplatilo, je mnoho.

„Evidujeme například případ šestapadesátileté ženy, která si při koupání v Chorvatsku zlomila křížovou kost. Pojišťovna za její hospitalizaci a následný převoz domů zaplatila 97 300 korun,“ upozornila Čapková. I obyčejné bolesti či střevní obtíže mohou klienta v Egyptě stát kolem pěti tisíc korun.

V rámci EU je důležité mít s sebou alespoň Evropský průkaz zdravotního pojištění, tzv. modrou kartičku zdravotní pojišťovny. Nemusí to však vždy stačit. Zdravotní péče se totiž nevztahuje na repatriaci, navíc spoluúčast při hospitalizaci, stomatologických zákrocích nebo při nákupu léků může dosahovat vysokých částek, které kartička nepokryje.

Pokud vyrážíte za hranice EU, je komerční cestovní pojištění prakticky nutností. Je přitom důležité si ohlídat limity pojistné ochrany.

„Na cesty po Evropě je postačující limit pojistného plnění u pojištění léčebných výloh ve výši dva až tři milióny Kč. Do vzdálenějších exotických destinací raději tři milióny korun pro případ letecké přepravy u komplikovaných zranění či onemocnění. Do USA, Kanady, Austrálie či Japonska doporučujeme raději limit ve výši pět miliónů korun,“ informoval Káňa.

Pojištění se nevztahuje například na škody, ke kterým došlo v souvislosti či v důsledku požití alkoholu či jiných omamných látek, kvůli úmyslnému jednání pojištěného, při provozování extrémních a adrenalinových sportů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám