Hlavní obsah

Češi refinancují své půjčky jak diví, ušetří tak tisíce

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Podstatná část českých domácností splácí nějakou půjčku, a v mnoha případech i značně předraženou. Není tedy divu, že zájem lidí o převedení půjček k jiným levnějším poskytovatelům v současné době hýbe úvěrovým trhem. Mnohé banky tak využily současného trendu refinancování a svou nabídkou cílí na nespokojené klienty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle únorového průzkumu UniCredit Bank o převedení půjček do jiné banky přemýšlí až dvě třetiny lidí splácejících nějaký úvěr. Motivem pro tři čtvrtiny Čechů je především snaha ušetřit. Sloučením a refinancováním půjček chtějí snížit nejen měsíční splátku, ale i celkové náklady na splácení.

Údaje z bank ukazují, že refinancování či konsolidace (sloučení více půjček do jednoho produktu) v současné době tvoří podstatnou část úvěrových obchodů. Například v UniCredit Bank představuje více než polovinu, v ČSOB, České spořitelně či Sberbank přes dvě pětiny, v Equa bank a mBank pak třetinu a v Raiffeisenbank zhruba čtvrtinu ze všech poskytnutých úvěrů.

Nové kampaně lákají klienty

Do boje o klienty s drahými půjčkami vyrazily před několika dny s novou nabídkou UniCredit Bank a mBank. „Klienti, kteří si u UniCredit Bank sloučí půjčky přesahující 200 tisíc korun, získají po doplacení úvěru zpátky odměnu 50 tisíc korun. Při půjčce nad 600 tisíc korun mohou získat odměnu až 150 tisíc korun,” upřesnil pro Novinky mluvčí banky Petr Plocek.

„Ten, kdo řádně splácí a dodrží stanovenou dobu, získá výraznou odměnu a ušetří. Lidé, kteří si slučují půjčky, tak mohou dosáhnout na RPSN pod čtyři procenta,” dodal Ondřej Makovec z UniCredit Bank.

mBank klientům jiných bank v rámci akce platné do konce dubna nabízí, že sníží jejich úrokovou sazbu nejméně o dvě procenta. Výsledná úroková sazba však musí být v rozpětí od 4,9 do 9,9 procenta ročně. Poskytnutá úroková sazba se tak odvíjí od sazby starého úvěru.

„Pokud má zájemce o refinancování sazbu na úrovni 11,9 procenta ročně a vyšší, potom mu nabídneme sazbu 9,9 procenta ročně. U nižší stávající úrokové sazby dostane nabídku nižší o dva procentní body – tedy, pokud by měl nyní 10,9 procenta – nabídka bude na 8,9 procenta, a tak dále až do spodní hranice 4,9 procenta ročně,” vysvětlil pro Právo Pavel Vlček z mBank.

Odpouštění splátek

Se zajímavými nabídkami nejsou pozadu ani další banky. „Pokud má klient zájem o konsolidaci půjček, pak mu nabídneme oblíbenou akci, při které klient za řádné splácení získává odměnu ve formě odpuštění posledních až 15 splátek, při které může ušetřit až 68 tisíc korun. Tím získává i výhodnější úrokovou sazbu,” popsala pro Novinky Veronika Benešová z České spořitelny.

„Součástí konsolidace je také garance snížení sazby o jedno procento. Pokud klient s FÉR konsolidací získá během splácení lepší konkurenční nabídku, my ji dorovnáme a snížíme o jedno procento do minimální možné výše 5,99 procenta ročně, a to i opakovaně,” upřesnila pro Novinky nabídku Sberbank mluvčí Hana Drápalová.

Nabídka produktů pro refinancování a konsolidaci půjček
Finanční společnostProduktRoční úroková sazba
Air BankPřevedení půjčkyod 6,9 % do 9,9 %
Česká spořitelnaKonsolidace půjčekod 5,9 %
ČSOBFlexi konsolidace5,7 % (1)
Equa bankRePůjčkaod 4,9 %
Home CreditKonsolidace půjčekod 6,9 %
Komerční bankaOptimální půjčkaod 6,9 %
mBankmPůjčka Plusod 4,9 % do 9,9 %
RaiffeisenbankKonsolidace a refinancování půjčekod 5,9 %
SberbankFÉR konsolidaceod 5,75 %
UniCredit BankPresto Půjčkaod 1,4 %
Zdroj: finanční společnosti; údaje platné k 22. březnu 2017; Poznámky: (1) pevná sazba platí pro převedení úvěrů o celkovém objemu alespoň 50 tisíc korun a platebního styku

Předlužení klienti neuspějí

Pokud se rozhodnete převést jednu či více půjček ze své stávající banky do jiné, musíte počítat s tím, že si vás banka důkladně prověří. Ostatně ukládá jí to i nový zákon o spotřebitelském úvěru. Může se tak stát, že se svou žádostí nakonec neuspějete.

„Všichni klienti neuspějí. Ze zákona máme povinnost prověřovat schopnost klienta úvěr splácet a řídíme se pravidly zodpovědného úvěrování. Nejčastějším důvodem zamítnutí je právě riziko předlužení klienta, tedy klient již nemá peníze na splácení dalšího úvěru, nebo jeho špatná úvěrová historie,” upřesnila Benešová.

Neuspějete ani v případě, že některý z vašich stávajících úvěrů bude po splatnosti. „Do konsolidace nelze zařadit spotřebitelské úvěry, které jsou v prodlení se splácením,” uvedl Michal Teubner z Komerční banky.

Banky po klientech standardně požadují doklady pro ověření totožnosti, doložení příjmu a také úvěrové smlouvy předváděných půjček. „Pokud klient převádí kreditní kartu nebo kontokorent, může místo smlouvy doložit výpis z kreditní karty nebo kontokorentu,” doplnila Jana Karasová z Air Bank.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám