Hlavní obsah

Jen třetina domácností sleduje pravidelně své výdaje. Upřednostňují tužku a papír

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

V evidenci svých výdajů nejsou Češi příliš důslední. Domácí účetnictví si totiž vede jen 34 procent domácností. Nejčastěji si je zaznamenávají do papírového výdajového deníku, v aktuálním průzkumu ING Bank Svět spoření to zmínily tři pětiny z nich. Dvě pětiny lidí pro evidenci domácího účetnictví používají počítač a jen zlomek pak mobilní telefon.

Foto: Profimedia.cz

Vedení domácího účetnictví pomůže odhalit, kudy utíkají peníze.

Článek

V průzkumu byly u Čechů zaznamenány rozdíly v používání papírového výdajového deníku a počítače jak podle dosaženého vzdělání, tak podle příjmu domácnosti.

Tužce a papíru při evidenci domácího účetnictví dávají přednost především lidé se základním vzděláním (92 procent) a rodiny s nižším příjmem. Naopak počítač ke sledování výdajů používají častěji lidé s vysokoškolským vzděláním (61 procent) a domácnosti s příjmem nad 35 tisíc korun.

"Jakákoliv forma evidence výdajů v rámci rodinného rozpočtu je užitečná a nezáleží na tom, zda se jedná o sešit nebo počítač. Důležité je nezapomenout zapisovat i menší výdaje, protože ty v celkovém součtu na konci měsíce mohou znamenat významnou položku," doplňuje Libor Vaníček z ING Bank.

Využití mobilního telefonu k vedení výdajů je u české populace zatím jen okrajovou záležitostí
Libor Vaníček, ING Bank

Pouhá čtyři procenta lidí uvedla, že si domácí účetnictví vede v aplikaci v mobilním telefonu. "Využití mobilního telefonu k vedení výdajů je u české populace zatím jen okrajovou záležitostí," vysvětluje Vaníček a dodává: "Je však jen otázkou času, kdy se na trhu objeví uživatelsky příznivé aplikace, které zaujmou spotřebitele stejně jako například rozmáhající se trend mobilního bankovnictví."

Revizi výdajů proveďte alespoň jednou do roka

Alespoň jednou ročně by si každá domácnost měla udělat revizi svých výdajů. Pokud si své domácí účetnictví povedete opravdu poctivě, můžete zpětně odhalit výdaje, které lze oželet, aniž byste si museli "utahovat opasky".

Ovšem zajímavější pro vás bude, když se nepotřebný výdaj změní na položku, kterou budete moci ukládat na spoření. "Obdobnou úsporu může znamenat například i změna dodavatele služeb, které rodina dokáže nově získat za nižší tarif," doplňuje Vaníček.

Anketa

Jakou formu evidence výdajů používáte?
Klasický papírový výdajový deník
33 %
Elektronickou evidenci v počítači
29,8 %
Evidenci v mobilu
1,4 %
Výdaje si neeviduji
35,8 %
Celkem hlasovalo 2038 čtenářů.

Svět spoření

Dlouhodobý projekt ING Bank, ve kterém sleduje chování Čechů v oblasti spoření. On-line dotazování na reprezentativním vzorku populace. Dotázáno bylo 1500 respondentů ve věku 18-60 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám