Hlavní obsah

Češi neznají rizika investic do privátních dluhopisů

Právo, ČTK, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi dobře neznají rizika spojená s investováním do privátních dluhopisů. Vyplývá to z nedávného průzkumu spotřebitelského a poradenského serveru Rizikovedluhopisy.cz. Lidé tak často naletí obchodním praktikám tzv. finančních šmejdů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Neznalost Čechů hraje do karet firmám využívajícím agresivní obchodní metody s cílem prodat rizikové dluhopisy.

Každý desátý Čech se podle průzkumu s praktikami finančních šmejdů už setkal. Ti nejčastěji prostřednictvím telemarketingu nabízejí právě privátní firemní dluhopisy a klientům slibují garantované vysoké zisky při nulovém riziku.

Nejsou zajištěné

Počet emitovaných privátních dlouhodobých dluhopisů každoročně roste. Od roku 2015 přesáhla jejich celková hodnota bilion korun. Jen loni byly emitovány firemní dluhopisy v hodnotě 378 miliard korun. Nejčastěji Češi investují do firemních dluhopisů částku v rozmezí 20 tisíc až 50 tisíc korun s průměrnou úrokovou sazbou 6,5 procenta a splatností pět let.

„Pokud někdo nabízí dluhopisy s nadstandardní úrokovou sazbou i nad deset procent ročně a zároveň tvrdí, že taková investice s sebou nenese žádné riziko, prostě lže. Před takovým finančním poradcem je třeba se mít na pozoru a investice do těchto firemních dluhopisů pečlivě zvážit,“ uvedla mluvčí serveru Eliška Skřivanová.

Klienti by si měli uvědomit, že firemní dluhopisy nejsou zajištěné. „Jde o dlužní úpis, který se při krachu emitenta stává kusem papíru. Pokud firmu a její účetnictví detailně neznáte nebo mu nerozumíte, její dluhopisy nikdy nekupujte. V případě bankrotu firmy může investor přijít o všechny peníze,“ upozornil investiční analytik Partners Martin Tománek.

Většina firemních dluhopisů není volně obchodovatelná. Lidé je tedy nemohou dále prodat, pokud potřebují své peníze dříve, před splatností daného dluhopisu. Navíc dohled České národní banky v tomto segmentu je podle Skřivanové formální. ČNB například neposuzuje reálnost investičního plánu, který je součástí finančního prospektu dané emise dluhopisů. Dohledem ČNB přitom finanční šmejdi často argumentují.

Není výjimkou, že dluhopisy v řádu několika miliard klientům nabízejí i firmy, na které byly podány návrhy na insolvenci. U takových firem je zcela zřejmé, že nebudou schopny dostát svým závazkům a drobní investoři o své peníze přijdou. Běžně emitují firemní dluhopisy v hodnotě stovek milionů korun společnosti s ručeným omezením a se základním kapitálem 200 tisíc korun, upozornila Skřivanová.

Spotřebitelé by vždy měli pečlivě prostudovat investorský prospekt, posoudit jeho reálnost a návratnost investice. „Náš server se setkal i s dluhopisy na rekonstrukci místní diskotéky,“ dodala Skřivanová.

Přes všechna rizika obliba firemních dluhopisů v České republice roste. Vedle velkých společností je začaly v posledních letech vydávat i zavedené menší firmy, které takto chtějí financovat svůj další rozvoj, a je to pro ně výhodnější, než kdyby šly žádat o úvěr do banky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám