Hlavní obsah

Češi na dobročinné účely přispívají především finančními dary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba každý druhý Čech pomáhá potřebným. Lidé ale spíše přispějí nějakou finanční částkou, než aby věnovali svůj čas při dobrovolnických akcích.

Foto: Profimedia.cz

Každý čtvrtý Čech v loňském roce přispěl finančně na dobročinné účely.

Článek

Jak ukázal Světový index velkorysosti (World Giving Index) více než čtvrtina Čechů darovala v loňském roce peníze charitě a pětina oslovených dobrovolničila.

Ve světovém měřítku ale za ostatními zeměmi Česko spíše zaostává, v žebříčku totiž skončilo na 88. místě ze 114 zemí. Níže se ale umístily i mnohé vyspělé státy, například Švýcarsko obsadilo 97. místo. Naopak na předních místech jsou často rozvojové země, například první je Indonésie, druhá je Keňa a třetí Nigérie.

V chudších zemích lidé dobrovolničí, ve vyspělých darují peníze

Jednotlivé země v oblasti pomoci potřebným rozděluje především forma dané pomoci. Lidé z chudších zemí darují především svůj čas a dobrovolničí, zatímco v bohatších zemích lidé přispívají hlavně finančně.

Tři ze čtyř Čechů už v životě zažili finančně tíživou situaci

Finance

Tomu nasvědčují i data platformy Darujme, podle nichž dlouhodobě roste částka, kterou Češi darují jiným. Zatímco v roce 2014 přes platformu poslali 11,6 milionu korun, v roce 2020 to již bylo 232 milionů korun.

Lidé navíc pomalu přecházejí od jednorázových darů k darům pravidelným. V roce 2014 pravidelné dary tvořily zhruba osminu z veškerých darů, o šest let později to už ale byla téměř čtvrtina.

Vánoční kotlíková sbírka Armády spásy slaví 130 let

Domácí

Anketa

Přispíváte na charitu?
Ano, financemi
52,3 %
Ano, dobrovolnickou prací
3,6 %
Nepřispívám
44,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12933 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám