Hlavní obsah

Češi milují platby kartou. Míří mezi evropskou špičku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obliba bezhotovostních plateb v Česku roste. Zatímco před deseti lety připadalo na každého obyvatele necelých 36 plateb kartou ročně, letos už to je 235 plateb na obyvatele. V roce 2030 potom na každého obyvatele připadne průměrně 560 plateb ročně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Česko se tak dostane ze současného šestnáctého místa mezi deset zemí v Evropě s největším počtem transakcí na jednoho obyvatele. Vyplývá to z dat společnosti Boston Consulting Group, která v rámci studie Global Payments Report každoročně vyhodnocuje vývoj v oblasti platebního styku napříč kontinenty.

„Česko patří mezi země, ve kterých lidé rychle přijímají nové platební metody. K rychlému rozšíření plateb kartou u nás došlo mimo jiné díky tomu, že jsme brzy přijali metodu bezkontaktních plateb a následně i technologie placení pomocí chytrých telefonů a dalších zařízení,“ říká Vít Pumprla, partner pražské kanceláře Boston Consulting Group (BCG).

I když se podle něj tento pokrok může jevit jako samozřejmý, je Česko v tomto ohledu výrazně dále než některé země západní Evropy.

Konzervativní Němci

Zatímco ještě před deseti lety byl počet plateb kartou na jednoho obyvatele v Česku jeden z nejnižších jak v regionu, tak v celé Evropě, dnes je situace opačná. Předehnalo nejen Slovensko, ale také Německo a Rakousko, které jsou v tomto ohledu poměrně konzervativní.

Pouze v Polsku rostl počet plateb kartou mírně rychleji než v ČR. Na špici v Evropě je Lucembursko a severské země jako Norsko, Dánsko či Švédsko, kde byly platby kartou velmi rozšířené už před deseti lety.

Anketa

Využíváte platbu kartou?
Ano, je to moje první volba
76,3 %
Preferuji hotovost, ale kartu používám
16,4 %
Kartou zásadně neplatím
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8526 čtenářů.

Naopak v Německu nebo Rakousku rostl počet plateb kartou ve srovnání s ostatními zeměmi velmi pomalu a tento trend bude pokračovat i v dalších letech. Německo by se tak v roce 2030 mělo dostat na chvost z pohledu počtu plateb na obyvatele. Zatímco v Lucembursku a Irsku půjde o více než 800 plateb a v Polsku či Norsku okolo 700, Německo se s necelými 200 platbami na obyvatele ani za sedm let nedostane na úroveň, kde se už nyní nachází Česká republika.

Důvodem může být mimo jiné specifický bankovní systém v obou zemích a obecně vysoká obliba hotovostních plateb. „Němci i Rakušané patří v rámci Evropy k největším zastáncům plateb v hotovosti. Zatímco v Česku je možné téměř všude platit bezkontaktně, v Německu u řady obchodníků není možné vůbec platit kartou, a to přesto, že tyto platební metody zaznamenaly od začátku pandemie covidu-19 růst. Zároveň jsou zde v oblibě místní spořitelny a družstevní záložny. Trh je celkově hodně fragmentovaný, což znesnadňuje rychlé rozšíření plateb kartou,“ dodal Pumprla.

Koupil byt a začali po něm vymáhat dluh předchozího vlastníka. Zaplatil, a to byla chyba

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám