Hlavní obsah

Ceny pronájmů i letos mírně porostou

Poptávka po nájemním bydlení, především menších bytů, stále převyšuje nabídku, což má vliv na zvyšující se ceny nájemného. I letos tak musí zájemci o pronájmy počítat s tím, že si leckde připlatí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle expertů z projektu IdeálníNájemce nelze letos počítat s tím, že by nájemné výrazně klesalo. Naopak jejich odhady hovoří o stagnaci případně mírném růstu cen za pronájmy. Ve velkých městech, jakými jsou Praha nebo Brno, bude přetrvávat situace jako doposud.

Vloni rostly nájmy o jednotky procent

Meziroční nárůst nájemného v roce 2017 se nejčastěji pohyboval v jednotkách procent, především u menších bytů. U dispozic 2+kk a 3+kk se navýšení pohybuje průměrně mezi sedmi a dvanácti procenty.

Na druhou stranu se výrazně zvedly ceny v případě větších, čtyřpokojových, bytů, v průměru o 26 procent. Ovšem až stoprocentní nárůst pocítili nájemníci ve Znojmě v bytech 4+1. O polovinu původní ceny si připlatili zase ve vyškovském 4+1.

V Praze si nájemníci v bytech 2+kk připlatili oproti roku 2016 až dva tisíce korun, v případě 3+kk až 2500 korun. V Brně se navýšení u těchto dispozic  pohybovalo kolem tisícikoruny.

Došlo i k poklesu

V některých městech ale naopak nájmy během loňského roku klesaly. Například v Ostravě o tři procenta klesla cena nájmu u dvoupokojových bytů. V Plzni zaznamenali v meziročním srovnání až o 15 procent nižší ceny nájmu v případě bytů 4+kk.

Jak ukázaly statistiky projektu, v průměru se v bytech 3+kk ceny nájmu v roce 2017 pohybovaly mezi 7700 (Znojmo) a 22 tisíci korunami (Praha). V Brně zaplatili za stejný pronájem lidé kolem 16 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Je výhodnější koupit nový, či starší byt?

Zájemci o bydlení musí řešit řadu otázek. Jednou ze základních je dilema – jít tzv. do nového, anebo se orientovat na starší byt v existující zástavbě. Každá...

Na vlastní byt už řada lidí nedosáhne

Česká republika patří v Evropě mezi země s nejmenším podílem nájemního bydlení. V současné době žije v pronájmu každá pátá česká domácnost. Podle odhadů...

Výběr článků

Načítám