Hlavní obsah

Pronájmy bytů načerno jsou tancem na tenkém ledě

Právo, Adéla Jelínková

Chcete si pronajmout byt, ale místo klasické smlouvy dostanete dohodu o pronájmu gauče nebo digestoře. V tom lepším případě. Někdy majitelé nepřipraví smlouvu žádnou, a pronájmy bytů se tak mnohdy dějí na základě ústních dohod a domluv přes známé známých, a to s jediným účelem: vyhnout se placení daní. Podle odborníků ale takové dohody často dopadají špatně jak pro nájemníky, tak pro samotné majitele.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

S netradiční smlouvou o pronájmu bytu má zkušenosti i třiadvacetiletá Lenka z Brněnska. S přítelem již dva roky obývají dvoupokojový byt na okraji Brna, o bydlení a užívání bytu však ve smlouvě řeč není. „Máme smlouvu jen na věci, ne na byt. Jedná se o pronájem spotřebičů a veškerého příslušenství v bytě,“ nastínila Právu žena.

V ujednání prý chybí i jakákoli doba pronájmu. „Majitel nám řekl, že to dělá proto, aby nájemníka mohl kdykoliv ze dne na den vyhodit a nečekat na to, než smlouva uplyne,“ vysvětlila Lenka. S přítelem se prý ale vyhazovu nebojí. „Nemyslím si, že má důvod nás vyhazovat, pokud platíme řádně nájem,“ doplnila.

Podle předsedy sdružení nájemníků Milana Taraby se ale jedná o čistý podvod, na který by lidé neměli přistupovat.

Příjmy nedaní

„Falešné dokumenty typu pronajmu nábytek, kuchyňskou linku nebo gauč by člověk podepisovat neměl. Jedná se o úmluvy, které člověka poškozují,“ varoval Taraba.

Poradna, která při sdružení nájemníků funguje, ročně řeší na 30 tisíc dotazů. Velké množství z nich se údajně týká podobných podivných smluv nebo případů, kdy majitel bytu či domu nechce smlouvu o pronájmu podepsat vůbec.

Například šestadvacetiletá Kateřina z Prahy bydlí v pronájmech již od svých osmnácti let. Smlouvu dosud nikdy neviděla. „V jednom případě mi seniorka pronajímala pokoj v jejím bytě za necelé tři tisíce měsíčně. Přede mnou tam měla už aspoň čtyři další lidi. Vždycky pouze na základě ústní dohody,“ popsala Právu žena.

Nájemce se sbalí a odjede, předtím byt zdevastuje a pronajímatel přitom nic nezmůže.
Ondřej Preuss, advokát

Na podobném principu funguje i její současné bydlení. „Rozdíl je jen v tom, že se jedná o známou od příbuzných a pronajímá mi celý byt. Příjmy samozřejmě nedaní, takže nemám žádnou smlouvu,“ podotkla žena.

Podle právníka z internetové poradny Dostupný advokát Ondřeje Preusse se však jak nájemník, tak pronajímatel za podobných okolností pohybují na velmi tenkém ledě. „Když se potom takto ústně dohodnuté strany rozcházejí a řeší například náhradu škody nebo nedoplatek na nájemném, nastává problém,“ upozornil advokát.

Nevýhoda pro pronajímatele pak prý spočívá v tom, že majitel něco po nájemníkovi vymáhá, třeba nedoplatky ve výši desetitisíců, právně se ale nemá vůbec o co opřít.

Často si tam spokojeně žijí, ale jakmile spadnou do špatné životní situace a chtějí si zažádat o dávky, tak nemohou, protože nemají smlouvu.
advokát

„Nájemce se sbalí a odjede, předtím byt zdevastuje a pronajímatel přitom nic nezmůže. Smlouvu nemá kvůli tomu, aby neplatil daně, a bojí se, aby ho nájemník pod nátlakem ještě neudal na finanční úřad,“ ilustroval praxi Preuss.

Podle tiskové mluvčí Generálního finančního ředitelství Petry Petlachové je pronajímatel povinen platit daň z příjmu, která u fyzických osob činí 15, u právnických 19 procent. Absence smlouvy se stává obrovskou nevýhodou hlavně ve chvíli, kdy se nájemníci dostanou do finančních nesnází a potřebují si zažádat o sociální podporu.

„Často si tam spokojeně žijí, ale jakmile spadnou do špatné životní situace a chtějí si zažádat o dávky, tak nemohou, protože nemají smlouvu,“ upozornil advokát. Podle něj pak dochází ke schizofrenní situaci.

Sankce pro neplatiče

„Majitel bytu se bojí, že když smlouvu nevystaví, nájemník ho udá, pakliže ale smlouvu vystaví, bude muset platit daně. Nájemník se bojí, že nedostane podporu, zároveň ale nechce kvůli sporům s majitelem přijít o bydlení,“ shrnul Preuss.

Daný člověk musí doplatit daň, kterou nezaplatil, plus úrok z prodlení za tu dobu, kdy už měl mít stát peníze na svém účtu a neměl. To činí dalších 14,05 procenta ročně z dlužné částky.
Petra Petlachová, mluvčí

Pronajímatelé si prý neuvědomují, jak velkému riziku se vystavují, když nelegálně svůj byt poskytují. „Daňový úřad na podobný únik sám jen těžko přijde, ale stačí jediná hádka, sebemenší spor a na člověka může přijít udání na finanční úřad,“ potvrdil Preuss.

Pakliže na finanční úřad přijde udání, že člověk neplatí daň z pronajímání nemovitosti, léta „černých“ výdělků se mu mohou nasčítat, a kromě daňového podvodu mu hrozí i obvinění z trestného činu krácení daní.

Jakmile bude škoda prokázána, pronajímatel si může přijít na šest měsíců až tři léta odnětí svobody. V každém případě však odhaleného neplatiče dostihnou sankce. „Daný člověk musí doplatit daň, kterou nezaplatil, plus úrok z prodlení za tu dobu, kdy už měl mít stát peníze na svém účtu a neměl. To činí dalších 14,05 procenta ročně z dlužné částky,“ ozřejmila Petlachová.

Reklama

Výběr článků

Načítám