Hlavní obsah

Ceny fotovoltaik klesly, za rok je úspora přes sto tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostupnost fotovoltaických elektráren pro české domácnosti nikdy nebyla lepší. Podle společnosti pwXchange klesla velkoobchodní cena solárních panelů od prosince 2022 na polovinu. Kdo se pro instalaci typické elektrárny na střechu rozhodne teď, ušetří oproti předloňsku sto tisíc korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ceny fotovoltaických elektráren byly v posledních týdnech vůbec nejníže za celou historii jejich výstavby pro rodinné domy v Česku,“ potvrdil Novinkám a Právu Lukáš Papež z firmy Woltair, která dodává fotovoltaiky a tepelná čerpadla.

Jako příklad uvedl instalaci střešní fotovoltaiky o výkonu deset kilowattů s bateriemi. Rozdíl v ceně oproti vrcholu z konce roku 2022 činí téměř pětinu, tedy právě sto tisíc korun.

Aktuálně taková elektrárna vyjde zhruba na 400 tisíc Kč. Stát přitom dál poskytuje dotace, která může krýt až polovinu částky.

Zmíněný výkon v létě bez problémů pokryje běžnou spotřebu v domě. V zimě ovšem samotná fotovoltaika na vytápění a další potřeby nestačí.

„Samotná cena panelů se dnes pohybuje kolem 0,11 eura na jeden watt výkonu. Je ale možné, že se letos v Asii zpomalí jejich výroba a cena by mohla stoupnout na 0,13 eura,“ upozornil Novinky a Právo výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář.

Na panel o výkonu 450 wattů by to ve velkoobchodní ceně znamenalo náklady okolo 1120 korun, s DPH asi 1360 Kč. Na tyto ceny ale běžný spotřebitel nedosáhne. A třeba v maloobchodu Eshopelektronika.cz je aktuálně takový panel MünchenSolar k dostání za cenu přesahující 3000 korun.

Krčmář tudíž doporučuje svěřit nákup firmě. „Na velkoobchodní ceny panelů koncový uživatel dosáhnout nemůže. Proto by zákazníci měli jejich pořízení nechat na kvalifikované instalační firmě, která technologii odebírá ve velkém a dosáhne na úplně jiné náklady,“ dodal.

Ceny zřejmě na dně

Podle ředitele Andrew solar energy Petra Ondřeje už ceny panelů dosáhly dna. „Podle ceníků některých výrobců už se ceny na další čtvrtletí vracejí na předchozí úroveň. V Evropě byly loni zásoby v množství několika desítek gigawattů, které se nestačily instalovat. Proto jejich cena padala. Tato zásoba se ale už vyprazdňuje,“ řekl Novinkám a Právu Ondřej.

Před možným růstem cen varoval i Papež. „Stav, kdy bylo v Evropě velké množství materiálu neúměrné vůči odbytu, pomalu končí. I vzhledem k očekávanému nárůstu poptávky předpokládáme pro letošek opět stoupající trend cen,“ prohlásil.

Přesto však dodavatel Columbus Energy ještě plánuje zlevnit instalace. „Důvodem je změna produktové řady. Vzhledem k tomu, že u domácností se typicky jedná o instalace s cenou v řádech stovek tisíc, promítne se snížení do celkové sumy jednotkami tisíc korun,“ sdělila Novinkám Právu výkonná ředitelka Simona Labudová.

Zájem o fotovoltaiky mezi domácnostmi a firmami prudce vzrostl v důsledku zdražení elektřiny po ruském přepadení Ukrajiny. Za loňský rok očekává Svaz moderní energetiky růst instalovaného výkonu o tisíc megawattů. To by uspokojilo běžnou spotřebu stovky tisíc domů v létě.

Jen společnost ČEZ loni připojila více než padesát tisíc fotovoltaik s výkonem 605 MW. O rok dříve jich zařídil zhruba 21 tisíc, ale s ani ne třetinovým výkonem.

Soláry vedle chmele. Agrovoltaiku čeká zelená

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám