Hlavní obsah

Čekáte důležitou zásilku a míříte na dovolenou? Nechte si ji přeposlat

Právo, svj

Mnoho Čechů tráví významnou část léta tradičně na chatách a chalupách. Předtím musí v místě trvalého bydliště řešit zalévání květin, krmení domácích mazlíčků a vybírání poštovní schránky po dobu své nepřítomnosti. Většinou se v takových případech lidé obracejí na sousedy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Co má ale člověk na dovolené dělat, když čeká důležitou zásilku do vlastních rukou? Někdo se takzvaně na otočku vrátí domů, jen aby si ji vyzvedl, existují však i elegantnější řešení.

Česká pošta (ČP) pro takový případ nabízí hned několik služeb, například vydání tzv. průkazu příjemce pověřené osobě. Dále umožňuje i prodloužení úložní doby zásilek nebo změnu místa dodání, tzv. dosílku.

Žádost o vydání průkazu příjemce

Sousedi, příbuzní nebo jiná pověřená osoba, kterou na poště zmocníte, mohou vyzvedávat všechny vaše zásilky včetně těch, které jsou určeny do vlastních rukou.

„Stačí na kterékoliv pobočce České pošty požádat o vydání průkazu příjemce, a to pomocí tiskopisu Žádost o vydání průkazu příjemce. Pošta tento průkaz vystaví na počkání a jeho cena se odvíjí od počtu osob, které jste se rozhodli zmocnit. Cena zmocnění pro jednu osobu činí 100 korun, za dvě až tři osoby je cena 120 korun a pro čtyři až pět osob je cena 150 korun,“ sdělil Právu mluvčí ČP Matyáš Vitík.

Jsou však zásilky, které nemůže převzít ani vámi pověřená osoba na průkaz příjemce. Mají od odesílatele označení „Do vlastních rukou výhradně jen adresáta“ nebo „Do vlastních rukou jen adresáta“. Tyto zásilky může převzít pouze adresát.

Pokud si nejste jisti, jaká zásilka by vám měla přijít, nebo máte obavy, že na vaši poštu pověřené osoby v návalu vlastních povinností zapomenou, existují i další řešení.

Zásilka může být uložena až měsíc

Pokud víte, že se chystáte na delší dovolenou, například u moře, můžete na poště požádat o prodloužení úložní doby. Zásilky, které vám přijdou, pošta uloží na příslušné pobočce až na jeden měsíc. Tuto službu poskytuje ČP zdarma.

Prodloužit úložní dobu může vámi pověřená osoba anebo vy osobně na kterékoliv pobočce pošty, telefonicky nebo prostřednictvím on-line žádosti na webu pod formulářem Žádost o prodloužení úložní doby pro vyzvednutí již uložené zásilky nebo Žádost o prodloužení úložní doby pro vyzvednutí došlých zásilek.

Jedinou výjimkou, kdy pošta nemůže vaší žádosti vyhovět, jsou situace, kdy prodloužení úložní doby omezil odesílatel. Odesílatel může požádat o doplňkovou službu „Uložit jen tři dny“ nebo „Uložit jen 10 dní“, případně uvést poznámku „Neukládat“ nebo „Neprodlužovat lhůtu“.

V tomto případě musíte uloženou zásilku vyzvednout sami či pomocí zmocněné osoby do stanoveného data.

Pokud odesílatel požádá o doplňkovou službu „Prodloužit úložní dobu na jeden měsíc“, není další prodloužení úložní doby adresátem již možné.

Místo dodání může být kdekoliv

Když léto trávíte na chatě nebo chalupě a nechcete se kvůli poště vracet domů, přesměrování adresy je nejjednodušším způsobem. Takto si můžete přeposlat zásilky, které už máte uložené na poště, ale také korespondenci, o které víte, že vám má teprve dorazit.

Před dovolenou na své poště pomocí tiskopisu Žádost/opatření adresáta v souvislosti s dodáním poštovních zásilek a poukázaných peněžních částek požádáte o změnu místa dodání (dosílku) a vaše korespondence bude docházet na adresu, kterou si zvolíte. Cena za dosílku činí 200 korun na jeden měsíc.

Na jednu žádost je možné dosílat zásilky pro žadatele uvedeného na žádosti a případně další připojené osoby, pokud je jejich původní i „dosílací“ adresa shodná se žadatelem a žadatel je jejich zmocněncem, příp. zákonným zástupcem.

V případě, že máte zásilku již uloženou na poště a běží vám úložní doba, stačí pomocí on-line žádosti o doslání konkrétní již uložené zásilky na novou adresu nebo i telefonicky zařídit, aby byla uložená zásilka odeslána na adresu, kde se nacházíte.

Tato služba je v případě listovních zásilek zdarma. „U balíků je účtována cena za základní službu podle hmotnosti zásilky a příplatek za to, že je balík příliš velký nebo křehký a vyžaduje zvláštní manipulaci, jen v případě, že je nové místo dodání mimo působnost původního doručovacího depa,“ doplnil Vitík.

Změnit místo dodání zásilek podle něj nelze u zásilek, u kterých odesílatel uvedl poznámku „Nedosílat“. Potom vám nezbývá nic jiného než si zásilku vyzvednout nebo prodloužit její úložní dobu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám